U trendu

Ekološka gradnja je gradnja budućnosti

BEOGRAD – Održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, savremenih tehnologija i sistema građenja biće glavne teme četvrtog međunarodnog kongresa Održiva arhitektura-energetska efikasnost, koji će se od 8. do 10. oktobra održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije, sadržaj kongresa, osim deset predavanja eminentnih domaćih i svetskih predavača, činiće izložba novih tehnologija, proizvoda i materijala koji se primenjuju u održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi, kao i dodela nagrada mladim arhitektama i studentima na međunarodnom konkursu Mikro eko kuća 2021.

Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije (PKS), koja je institucionalni partner kongresa, Siniša Mitrović je naveo da je ono što će se videti na kongresu zapravo dizajniranje budućnosti.

„Ekološka gradnja je važna jer stanovanje i graditeljstvo generišu više od 30 odsto otpada, troše više od 36 odsto energije, a 30 odsto emisije ugljen-dioksida dolazi iz ove dve oblasti“, istakao je on.

Ukazao je da je koncept ugljenične neutralnosti postao globalno obavezujući i da Srbija sada formira svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti.

U tom smislu prvo je donet Zakon o klimatskim promenama a onda i paket zakona o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

“ Nadam se da će kongres svojim sadržajima ponuditi novu kreaciju budućnosti i zelene tranzicije u graditeljstvu i stanovanju u Srbiji“, rekao je Mitrović.

Predsednik Organizacionog odbora kongresa arhitekta Vladimir Lovrić je naglasio da će predavači kroz svoja izlaganja, kao i izlagači na izložbi, domaćoj javnosti približiti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima.

Sve to kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i efikasnih zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala.

„U arhitekturi je sada na delu povratak prirodi, građenju prirodnim materijalima, upotrebi obnovljivih izvora energije i dolaska do održivog pristupa gradnje“, istakao je Lovrić.

Kongres organizuju Udruženje Ekokult i magazin za eko arhitekturu i kulturu Eko kuća u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskim fakultetima u Zagrebu i Podgorici i uz sufinansiranje Ministartsva kulture i informisanja.

Kongres će, kako su naveli organizatori, pokušati da odgovori na pitanje da li će pristup arhitektonskom projektovanju i planiranju gradova zahtevati korenite promene u post-kovid periodu i pogubnim procesima zagađivanja atmosfere i klimatskih promena.

Imena pobednika konkursa Mikro eko kuća 2021. biće saopštena na otvaranju kongresa.

Kako je danas rečeno novinarima, odziv na konkurs je bio dobar a mikro kuće površine od osam do 25 metara kvadratnih pokazaće da li nam je za život potrebno na stotine kvadratnih metara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar