U trendu

Ekološka udruženja podnela EU žalbu protiv Prištine

PRIŠTINA – Pet lokalnih i međunarodnih ekoloških udruženja podnelo je danas Evropskoj energetskoj zajednici (EEZ) žalbu protiv vlasti u Prištini, osporavajući zakonitost ugovora kojim se obavezala na kupovinu celokupne proizvodnje električne energije iz buduće elektrane na ugalj, vredne 1,3 milijarde dolara, javlja Rojters.

Energetska kompanija KonturGlobal (ContourGlobal) listirana na kosovskoj i Londonskoj berzi izabrala je 3. maja konzorcijum sastavljen od podružnica DŽeneral Elektrika za izgradnju elektrane na ugalj kapaciteta 500 megavata, koja bi trebalo da podmiruje skoro polovinu kosovske tražnje za energijom.

Privremena vlada u Prištini se 20-godišnjim ugovorom, koji čeka na ratifikaciju u parlamentu, obavezala na kupovinu ukupne proizvodnje struje iz te elektrane.

Rojters dodaje da se očekuje da izgradnja te elektrane na ugalj počne ove godine.

Trenutno oko 90 procenata kosovske električne energije proizvode dve oronule elektrane na ugalj – „Kosovo A“ i „Kosovo B“ – koje su među najgorim zagađivačima u Evropi.

Vlada u Prištini je ranije objavila da će nova elektrana, koja će zameniti „Kosovo A“, sagorevati 40 odsto manje uglja i oslobađati 20 puta manje emisije štetnih gasova.

Ekološki aktivisti ocenjuju da će ovaj sporazum pritisnuti kosovski budžet i dovesti do povećanja cena za potrošače.

U žalbi nadležnom organu EEZ sa sedištem u Beču, pet lokalnih i međunarodnih ekoloških organizacija navelo je da ugovor nije u skladu s pravilima tog tela o pomoći, „jer daje KonturGlobalu niz privilegija, kojima stiče nepoštenu prednost u odnosu na druge proizvođače energije“.

Vlada u Prištini nije se u ovom trenutku oglasila povodom ove žalbe, navodi britanska agencija.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su dodali da se ugovorom garantuje da će kosovska elektroprivreda kupovati svu električnu energiju koju bude proizvodio KonturGlobal po ceni od 80 evra za megavat-sat (MVh), što je mnogo iznad trenutnih cena električne energije u regionu.

Priština bi garantovala „plaćanje“ struje kompaniji, čak i kada ne postoji potreba za električnom energijom, i plaćala bi KonturGlobalovu naknadu za korišćenje mreže, nadoknađujući toj firmi ugovor koji je potpisala sa rudnikom lignita po principu „uzmi ili plati“ i obezbeđujući joj zemljište za elektranu „po simboličnoj naknadi od 10 evra“.

„Reći da je kosovska vlada napravila užasnu grešku bilo bi malo. Šta god da ih je nateralo da potpišu ovaj apsurdni ugovor, na kosovskim parlamentarcima, kosovskoj javnosti i međunarodnim telima kao što su Energetska zajednica i Evropska komisija je da obezbede da on ne bude ratifikovan, zbog kosovskih potrošaca i poreskih obveznika“, izjavila je Pipa Galop iz CEE Benkvoč mreže, jednog od pet udruženja koja su podnela žalbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.