U trendu

Ekološki pokreti i meštani sela Brezjak kod Loznice protestovali protiv otvaranja rudnika litijuma

Meštani sela Brezjak u blizini Loznice i ekološka udruženja „Zaštitimo Jadar i Radjevinu“ i Podrinjski antikorupcijski tim protestovali su danas u tom selu, ispred kancelarije kompanije Rio Tinto zbog otvaranja rudnika litijuma na tom području.

Predstavnica udruženja „Zaštitimo Jadar i Radjevinu“ Marija Alimpić rekla je za Betu da je dugoročni cilj da rudnik ne bude otvoren i ne uništi se zdravlje ljudi i životna sredina.

Kompanija Rio Tinto odobrila je nedavno dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta „Jadar“, a tim sredstvima će se finansirati izrada studije izvodljivosti, otkup zemljišta i dobijanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine.

„Eksploatacija litijuma je prljav proces i uništiće pola zapadne Srbije“, rekla je Alimpić.

Dodala je da su od Rio Tinta danas tražili da im omogući uvid u studiju o štetnosti rudnika po zdravlje i životnu sredinu, a drugi zahtev je da ta kompanija ne plaši meštane da će im zemlja biti oduzeta ako je ne prodaju za potrebe rudnika.

Alimpić je rekla i da se pominje otkup oko 500 hektara zemljišta.

Od kompanije se traži i informacija „kada će se sanirati šteta koju su napravile bušotine iz kojih cure neke hemikalije koje su uništile rastinje u okolini, a sumnja se da su zagadile i vodu“.

Kompanija Rio Tinto, prema njenim rečima, širi i neprecizne informacije o lokaciji buduće deponije, a poslednja koja se pominje bila bi pored arheološkog nalazišta, starog nekoliko hiljada godina.
Predstavnik pokreta Oslobodjenje Duško Kuzović rekao je da projekat „Jadra“ nije transparentan.

„Studija izvodljivosti je proglašena poslovnom tajnom kompanije Rio Tinto. Zahtevamo moratorijum, ne samo na ovaj projekat, već i na sve druge poduhvate koji trajno uništavaju životnu sredinu, poput mini-hidroelektrana“, rekao je on.

Protestu je prisustvovao i predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević koji je nedavno ukazao na probleme i štetne posledice tog projekta, ocenjujući da će Srbiji posle završetka eksploatacije ostati „uništena životna sredina u jednom od najlepših delova zemlje, kao i sedam milijardi tona otrovne jalovine“.

Predstavnici Rio Tinta nisu danas razgovarali sa učesnicima protesta koji su nosili transparente „Rio Tinto, daleko ti lepa kuća“ i „Vama litijum – nama otrov“, već su napustili kancelarije pre njegovog početka.

Mineral jadarit kompanija Rio Tinto je otkrila 2004. godine blizu Loznice, a detaljna geološka istraživanja ležišta završena su u februaru 2020.

Izgradnja projekta uključiće podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu mineralne sirovine i svu prateću infrastrukturu, a mineral bi se koristio za litijumske baterije za električna vozila i skladištenje energije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.