U trendu

Ekomobilnost – put do zdravijih uslova za život

BEOGRAD – Oko 30 izlagača, uvoznika, distributera i proizvođača predstavilo je danas svoja vozila na električni i hibridni pogon na manifestaciji „Ekomobilkost“ koja se održava prvi put u Beogradu na dve lokacije, ispred Muzeja 25. maja i u Kući Kralja Petra.

Dvodnevna manifestacija posvećena je uticaju prevoznih sredstava na životnu sredinu sa ciljem širenja svesti o smanjnju zagađenja koje emituju motorna vozila.

Na platou ispred muzeja izložena su električna i hibridna vozila najpoznatijih brendova Porše, Jaguar, Audi, Tojota, BMW, Volksvagen, Honda i mnogi drugi, a građani mogu isprobati neke od premijum modela kao što su Porše Tajkan i Macan ili električni Jaguar I – pejs.

Organizator sajma Zoran Torbica pozvao je sve zainteresovane sugrađane da danas posete plato ispred Muzeja 25. maja i da isprobaju električne četvorotočkaše i hibride.

Za ljubitelje elektičnih dvotočkaša, bicikala i trotineta, navodi on, organizovana je izložba u kući Kralja Petra.

„Na manifestaciji ima oko 30 izlagača, koji predstavljaju po nekoliko eksponata koji su rešenje za mnoga ekološka pitanja, jer krećući se na električni pogon sprečavaju zagađenje,“ rekao je Torbica za Tanjug.

Istakao je da je vazduh u Beogradu prezagađen i da ova manifestacija ima za cilj da podigne svest građana o ekološkim pitanjima, kao i da ih motiviše da postanu deo ekoloske priče u našoj zemlji.

„Jedan od glavnih uzročnika zagađenosti su motorna vozila. Benzin i dizel proizvode ugljendioksid i jedinjenja azota koji su štetni po ljudsko zdravlje“, kazao je Torbica i dodao da ekološki način prevoza omogućava ljudima da „lakše dišu“.

Organizator je naveo da je inspiraciju za ovu akciju dobio prilikom posete sličnoj manifestaciji koja se održavala u Sloveniji, na kojoj su posetioci isprobavali vozila na struju.

Nedovoljno razvijena infrastruktura, mali broj punjača i neobeležene biciklističke staze, ističe Torbica, sputavaju građane da koriste prevoz koji je „zdraviji“.

Prema internet istraživanjima organizatora građani su naveli bezbednost kao ključni razlog zbog kojeg se odlučuju da za prevoz koriste bicikle ili trotinete koji ne zagađuju životni prostor.

Cilj manifestacije je, kaže Torbica, da stanovnici Beograda obrate pažnju ne samo na to šta voze, već i da ne bacaju smeće i opredele se za ogrev koji manje zagađue vazduh.

Takođe je podsetio da Vlada podržava ugradnju solarnih panela koji podižu na viši nivo kako ekološku, tako i ekonomsku efikasnost i dodao da bi ugradnjom panela građani mogli da koriste sopstvenu struju za punjenje električnih vozila.

Direktorka marketinga Britiš motorsa u Srbiji Vera Vuković rekla je za Tanjug da ova kompanija izlaže pet automobila na električni i hibridni pogon, a koordinator kompanije je istakao da ovakav nov primerak košta oko 116.000 evra, dok polovan iznosi oko 70-80.000 evra.

Sugrađanin Matija Stepanović pohvalio je manifestaciju i rekao Tanjugu da je namenski došao na izložbu jer želi da upiše Master studije za motorna vozila, ali da ne poseduje vozačku dozvolu kako bi mogao da isproba jedan od eksponata.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a ministarka Irena Vujović je na otvaranju u petak rekla da je ekomobilnost jedan od načina da se borimo za čistiji vazduh, kao i jedna od temeljnih tačaka Zelene agende Vlade Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.