U trendu

Ekonomisti strahuju da bi inflacija u SAD mogla dovesti do recesije

 Dok se Amerikanci i dalje suočavaju sa rastom cena, raste zabrinutost ekonomista koji strahuju da bi rast inflacije mogao izazvati recesiju, navodi se u izveštaju televizijske stanice sa sedištem u Čikagu, WGN-TV.

Cene u SAD rastu, od prodavnice do pumpe, a inflacija je u februaru dostigla 7,9 odsto, što je novi rekord u poslednjih 40 godina, navodi se u članku objavljenom u nedelju, prenosi Sinhua.

U njemu se citira bivši ministar finansija Lari Samers koji je rekao da će Amerikanci možda morati da se pripreme za recesiju već sledeće godine.

„Bolna činjenica je što, … istorijski gledano, kad god smo od Drugog svetskog rata imali inflaciju iznad četiri … a zaposlenost ispod četiri, sledila je recesija“, rekao je on u emisiji Susret sa štampom na NBC-ju. „Ubacivali smo preveliku potražnju u privredu“, dodao je.

Jedina nada je ako Federalne rezerve SAD mogu da pronađu način da podignu kamatne stope i nežno uspore poslovna ulaganja i potrošnju, citiraju se u izveštaju Samersove reči. „Neće biti lako“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar