U trendu

Ekonomska saradnja Srbije i Poljske na uzlaznoj putanji

BEOGRAD – Ekonomska saradnja Srbije i Poljske iz godine u godinu jača, a prostora za dalje unapređenje ima u oblasti ekologije , tradicionalne proizvodnje, prehrambene industrije, u oblasti IT, biotehnologiji, rečeno je danas na Poslovnom forumu Srbija-Poljska ui Beogradu.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je za prvih devet meseci ove godine spoljno- trgovinska razmena u robi iznosila oko milijardu evra.

„Imamo već nekoliko investicija upravo u raznim oblastima, od IT do industrije i važno je da predstavimo šta je urađeno u Srbiji i kakve su mogućnosti za poljske kompanije“, rekao je Vesović.

Poljskim privrednicima predstavljena je investiciona klima u Srbiji, a organizovani su i direktni poslovni susreti privrednika Srbije i Poljske.

„Srbija je u svom procesu integracija ka EU duboko u regionalnoj saradnji kroz CEFTA sporazum, saradnju Zapadno-balkanskih zemalja i već sada se pominju novi vidovi integracije kao neka vrsta pripreme za ulazak u EU i podizanje konkurentnosti“, rekao je Vesović.

On je dodao da su iskustva Poljske od velikog značaja za Srbiju, naročito što se tiče prilagođavanja, kako bi bila što konkurentnija, i što se tiče korišćenja evropskih fondova i instrumenata EU koji će biti pred nama u narednom periodu.

Predsednik Privredne komore Poljske Andrej Arendarski rekao je da su mnoge poljske kompanije već godinama prisutne u Srbiji.

Govoreći o oblastima, on je kazao da ima potencijala za jačanje saradnje u oblasti ekologije, tradicionalne proizvodnje, prehrambene industrije, u IT, biotehnologijama.

„Poljska nastoji da bude dobar uzor kada je u pitanju transformacija privrede i Poljska privredna komora i Poljsko- balkanska privredna komora trude se i radiće i dalje na jačanju odnosa“, istakao je on.

Otpravnk poslova Ambasade Poljske u Srbiji Andžej Kinđuk istakao je da na današnjem poslovnom forumu predstavnici 13 kompanija.

„Sarađujemo u oblasti rudarstva, kablova, reciklaže, bilateralna saradnja u oblasti ekonomije i privrede jača i robna razmena konstantno raste od 2011. i trostruko je porasla do sada“, naveo je Kinđuk.

Od januara do avgusta ove godine iznosola je preko 900 miliona evra.

„Ta razmena može da da bude još intenzivnija kako se Srbija bude bližila EU, rekao je Kinđuk.

On je podsetio da Srbija i Poljska obeležavaju stogodišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Počasni konzul Republike Srbije u Poljskoj Ranko Tomović istakao je da očekuje da će robna razmena porasti i dostići 1, 3 milijardi evra i podvukao dobru saradnju naročito u oblasti rudarstva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statstiku, u periodu od januara do septembra ukupna spoljno trgovinska razmena u robi sa Poljskom iznosila je 949.5 miliona evra.

Ukupan izvoz robe u Poljsku iznosio je 350 miliona evra. Uvezeno je 599.5 miliona evra robe, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila 58, 4 odsto.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Poljsku 2018. su bili setovi provodnika za paljenje, ostali setovi za vozila…

Prema podacima APR na teritoriji Srbije registrovana su 150 aktivna privredna subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Poljske.

Što se tiče perspektive za dalje jačanje saradnje, poslovanje dve prirede trebalo bi bazirati na principima zajedničkog ulaganja, investicionih radova, intenziviranje saradnje u perspektivnim sektorima -rudarstvo, energetika, infrastruktura, automobilska industrija, mašinska industrija…rečeno je da forumu.

Takođe je važan zajednički nastup na tržistima trećih zemalja, i aktivnija izvozna strategija srpske privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar