U trendu

Ekson Mobajl pregovara o prenosu udela u Sahalinu-1

LONDON – Američki proizvođač nafte Ekson Mobajl je u procesu prenosa svog 30-procentnog udela u ruskom naftnom projektu Sahalin-1 „na drugu stranu“, prema podnesku kompanije dostavljenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), javlja Rojters.

Ekson nije u podnesku naveo ime druge strane. Ova kompanija se tek 2021.godine uključila u naftno-gasni kompleks Sahalin-1 na ruskom Dalekom istoku, koji proizvodi 220.000 barela nafte i gasa dnevno.

Stotine kompanija iz sektora energetike i robe široke potrošnje, među kojima su Britiš Petroleum, Ekvinor, Pepsiko, Šel, Starbaks i drugi, napustile su Rusiju ili su prenele imovinu na neku drugu stranu nakon napada Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Ekson je ranije ove godine otpisao imovinu u iznosu od 4,6 milijardi dolara na ime izlaska iz svoje najveće investicije u Rusiji.

Jedan visoki ruski poslanik izjavio je početkom jula da će Moskva preuzeti kontrolu nad naftnim i gasnim projektom Sahalin-1 koji u koji su, pored Ekson Mobajla, uključeni i japanski SODECO, indijski ONGC Videš, kao i ruski energetski gigant Rosnjeft.

Proizvodnja Sahalina-1 je pala na samo 10.000 barela dnevno nakon zapadnih sankcija uvedenih na trgovanje s Rusijom.

Ekson je odbio da otkrije koja će kompanija ili više njih preuzeti njegovu imovinu u Rusiji, a portparol Kejsi Norton je samo rekao da su razgovori o napuštanju Sahalina-1 poodmakli.

„Kao operater Sahalina-1, imamo obavezu da obezbedimo sigurnost ljudi, zaštitu životne sredine i integritet poslovanja“, dodao je on.

Prebacivanjem, na primer, imovine na Rosnjeft, Ekson bi sledio primer nekih drugih koji su već prošli taj put, navodi Rojters i podseća da je francuski TotalEnerži preneo svoj udeo u ruskom naftnom polju Harjaga na ruskog državnog proizvođača Zarubežnjeft.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar