U trendu

Ekvinor i Ekson zajedno šire proizvodnju nafte u Brazilu

HJUSTON – Norveški Ekvinor i američki Ekson Mobajl preduzeli su prve korake za širenje proizvodnje nafte u blizini brazilske obale, a vrednost investicije iznosi 8,0 milijardi dolara, izveštava Rojters pozivajući se na izvore iz norveške kompanije.

Dva naftna giganta žele da povećaju buduću proizvodnju za više od milijardu barela nafte na naftnom polju Bakalhau, najvećem projektu Ekvinora izvan Norveške, rekle su britanskoj agenciji tri osobe upućene u razgovore.

U toku je razmatranje druge bušotine i druge plutajuće proizvodne platforma, kao i izagradnja cevovoda dužine od preko 100 milja u okviru naredne faze, dodali su oni.

Američkom Eksonu bi projekat Bakalhau obezbedio prve barele nafte iz brazilskog priobalja, kao jednu od glavnih perspektiva za njegov rast i za novu ponudu nafte proizvedene tehologijom niske emisije ugljenika.

Prve količine nafte iz ovog zajedničkog poduhvata trebalo bi da stignu 2024. godine sa plutajuće proizvodne platforme kapaciteta 220.000 barela dnevno (bpd), navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar