U trendu

Elektro mreze Izraela, Kipra i Grcke povezace podmorski kabl

NIKOZIJA – Evropska unija je izdvojila 657 miliona evra (736 miliona dolara) za izgradnju podmorskog kabla kapaciteta 2.000 megavata, koji će povezati električne mreže Izraela, Kipra i Grčke, izjavila je danas kiparska ministarka energetike Nataša Pilides.

Kako prenosi agencija AP, Pilides je rekla novinarima da je finansiranje izgradnje podmorskog kabla, nazvanog „Evroazijski interkonektor“, najveća investicija Kipra ikada i da je reč o lavovskom delu sredstava u ukupnoj sumi koja su ove godine dodeljna jednom projektu iz Mehanizma za povezivanje Evrope, koji finansira infrastrukturne projekte.

Ona je dodala da ta sredstva omogućavaju da ekipe odmah počnu sa izgradnjom deonice kabla koji će povezati Kipar sa Kritom, čija se ukupna cena procenjuje na oko 1,6 milijardi evra. Predviđa se da će pregovori o transferu sredstava biti završeni ovog leta.

Pilides je navela da će, osim što ima geopolitičku težinu, ovaj projekat obezbediti energetsku sigurnost Kipra, povećati konkurentnost u sektoru snabdevanja električnom energijom i pomoći ovoj ostrvskoj državi lakši prelazak na zelenu ekonomiju.

Prema njenim rečima, očekuje se da će projekat podstaći veći priliv stranih investicija u obnovljive izvore eneregije i unaprediti energetski miks Kipra, Grčke i Izraela.

Pilides je rekla da jedna studija pokazuje da bi podmorski kabl u kombinaciji sa objektima za skladištenje energije mogao da poveća korišćenje obnovljivih izvora energije na Kipru na iznad 50 odsto do 2030. godine.

Prema nekim mišljenjima, ovaj projekat je zamenio planove o potencijalnom povezivanju pomenute tri zemlje podmorskim gasovodom „Istočni Mediteran“, za koji je podrška opala zbog pitanja njegove izvodljivosti i negativnog uticaja na životnu sredinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.