U trendu

EMS: Grupa građana onemogućila gradnju dalekovoda

NIŠ – Grupa građana iz niškog naselja Brzi Brod fizičkim preprekama onemogućila je izvođenje radova na gradnji dalekovoda, a rupu za stub su zatpali i na nju pobili krst, navodi se u informaciji Elektromreže Srbije.

Na sajtu te kompanije navedeno je da je to ponovljeno sprečavanje radova i da se već dogodilo krajem prošle nedelje na gradnji dalekovoda 2×110 kV između trafo stanica Niš 2 i Niš 6.

„Oni su ponovo fizičkim preprekama onemogućili izvođače radova i predstavnike EMS-a da pristupe gradilištu. Prilaz parceli bio je zagrađen vozilima, dok je iskopana rupa za stubno mesto zatrpana i na tom mestu je postavljen drveni krst“, navodi EMS.

Dodaje se da je grupa građana obavestila da će radovi biti ometani ne samo na ovom stubnom mestu, već i na ostalim lokacijama.

EMS smatra da postupci grupe građanja prevazilaze grance „mirnih okupljanja“.

Kompanija navodi i da zahtevi građana da se postave podzemni kablovi u tom delu trase nemaju ekonomsko ni tehničko utemeljenje.

Kkao objuašnjava EMS, dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike na minimalne visine od 14 metara, iako zakon predviđa da mogu biti i na osam metara“, navode iz EMS-a.

Dodaju da je igralište građeno u trenutku kada je trasa dalekovoda bila već usvojena i javno dostupna, i to bez saglasnosti EMS-a.

Iz EMS-a apeluju na sve nadležne organe da se aktivno uključe u rešavanje ove situacije.

„EMS očekuje da izvođačima radova bude omogućen nesmetan pristup gradilištima, očekuje da oni tamo budu bezbedni i da svoj posao obavljaju bez ikakvih uznemiravanja ili pretnji“, poručeno je u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.