U trendu

Epl s rekordnom isporukom smartfona u četvrtom kvartalu

NJUJORK – Eplove isporuke pametnih telefona skočile su za 22 posto na rekordan nivo u četvrtom kvartalu 2020, zahvaljujući čemu je ta kompanija postala najveći prodavac smartfona na svetu, dok je Huavejova prodaja pala kada su na snagu stupile američke sankcije, prenosi Rojters.

Proširena ponuda modela i novi izgled serije ajfon 12, prvog Eplovog uređaja sa 5G tehnologijom, podigli su potražnju za nadogradnjom, posebno u Kini.

Prema podacima istraživačke kompanije IDC, Eplove isporuke su u periodu oktobar-decembar dostigle 90,1 milion telefona, što je rekordna količina u odnosu na bilo koji kvartal do sada, čime je kompanija zauzela na globalnom tržištu udeo od 23,4 posto.

„U Kini je Epl iskoristio savršenu priliku da zgrabi Huavejev tržišni udeo, pošto u suštini ponuda kineskog proizvođača nije dovoljna, mada potražnja za tim brendom još uvek postoji“, kaže Nikol Peng, koja prati kinesko tržište pametnih telefona u kompaniji Kanalis.

Eplovi podaci o prodaji dolaze neposredno nakon što je kompanija u sredu izvestila da su njeni ukupni prihodi u prazničnom kvartalu prvi put premašili 100 milijardi dolara.

Prihod na tržištu Veće Kine, koja uključuje Hong Kong i Tajvan, porastao je za 57 procenata.

„Naša su dva od tri najprodavanija pametna telefona u urbanoj Kini“, izjavio je izvršni direktor Epla Tim Kuk za Rojters, ističući da je tražnja za nadogradnjom njihovih mobilnih uređaja zabeležila rekord svih vremena u Kini.

Kao što je čest slučaj u četvrtom kvartalu kada se lansiraju novi proizvodi, Epl je po prodaji preuzeo prvo mesto Samsung Elektroniksu. Južnokorejska firma je zabeležila rast prodaje od 6,2 odsto u poslednjem tromesečju u odnosu na prethodnu godinu, sa 73,9 miliona prodatih smartfona, što joj daje tržišni udeo od 19,1 posto.

Kineski Huavej Tehnolodžis je pretrpeo najveći udarac, s padom isporuka od 42,4 procenta, na 32,3 miliona jedinica.

Huavej je u preliminarnoj fazi pregovora o prodaji svojg biznisa s premijum brendovima smartfona P i Mate, rekla su britanskoj agenciji dva izvora upoznata s time pitanjem, što je potez koji bi mogao da rezultira izlaskom ove kompanije iz segmenta proizvodnje vrhunskih pametnih telefona. Iz Huaveja su, međutim, negirali da postoji takav plan.

Prema IDC-u, Huavej je sada na 5. mestu po prodaji smartfona, spustivši se sa druge pozicije koju je zauzimao pre prethodna dva kvartala, dok je prema podacima istraživačkih kompanija Kaunterpoint i Kanalis skliznuo na 6. mesto, čime je ispao iz prvih pet po obimu prodaje u poslednjih više godina.

Kineski Sjaomi, treći najveći prodavac smartfona, zabeležio je rast prodaje od 32 posto, dok su isporuke četvrtoplasirane kompanije Opo porasle za 10,7 procenata, prema podacima IDC-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar