U trendu

EPS: Nadzorni odor prihvatio izmenu osnivačkog akta i statuta, sindikati podeljeni

BEOGRAD – Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ usvojio je predloge izmena osnivačkog akta i novog statuta sa tri glasa za i jednim uzdržanim, objavilo je to javno preduzeće na svom sajtu.

U informaciji se navodi da je to deo procesa prelaska EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Na kolegijumu EPS-a odlučeno je da stručne službe kompanije iznesu pravni stav o predloženim aktima jer su utemeljeni samo na odredbama Zakona o privrednim društvima.

„Stav je stručnih službi da se na osnovu Zakona o javnim preduzećima na EPS primenjuje ovaj zakon, zakon kojim su određene delatnosti od opšteg interesa, a potom Zakon o privrednim društvima. Javno preduzeće može da promeni pravnu formu u akcionarsko društvo, samo ako se na to akcionarsko društvu primenjuju isti zakoni, navedenim redom. U predlogu koje je dostavilo Ministarstvo rudarstva to nije slučaj“, objavio je EPS.

Dodaje se da su se usvajanju akata usprotivili predstavnici sindikata radnika EPS-a, koje predvodi Milan Đorđević, kao i sindikata „Nezavisnost“, dok su odluku podržali predstavnici sindikata radnika EPS-a, koje predvodi Branko Krsmanović.

V.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević rekao je da u danu kada je stao na čelo kompanija uvozila 2.000 megavata električne energije po satu, a danas izvozi 1.000 megavata.

„Ponosan sam na rezultate koje smo postigli moj tim i ja. Nismo oni koji koče promene jer smo upravo mi pokrenuli prelazak EPS-a u akcionarsko društvo i predložili neophodne izmene akata“, poručio je Tomašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.