U trendu

EPS: Ostvaren dobar finansijski rezultat, predstoje mnogi izazovi

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (A.D. EPS) usvojila je Izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja za prvi kvartal 2024. godine, prema kojem je dobit kompanije 28,3 milijarde dinara, što je duplo više u odnosu na plan, saopštila je danas ta kompanija.

Dobit je, kako je navedeno, pet odsto viša u odnosu na 2023. godinu.Ministarka rudarstva i energetike Srbije i predstavnik osnivača u Skupštini EPS A.D. Dubravka Đedović Handanović istakla je da su u prvom kvartalu, ostvareni stabilni rezultati u proizvodnji energije i uglja, koji su u skladu sa planom, a da je proizvodnja otkrivke bila veća 11 odsto u odnosu na 2023.

„Napredak u proizvodnji otkrivke u RB ‘Kolubara’ je devet odsto u odnosu na 2023. Rezerve otkrivenog uglja u ovom delu EPS-a veće su od plana, što je preduslov za veću proizvodnju uglja“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da su i prihodi na stabilnom nivou, ali da mora dodatno da se ubrza rad na polju investicija, da budu efikasnije i realno planirane.

Neophodno je, kako je rekla, da realizacija investicija bude bolja, jer sada nije na zadovoljavajućem nivou.

EPS je, kako je navedeno u prvom kvartalu zabeležio stabilne prihode, a u trgovini električnom energijom na slobodnom tržištu ostvaren je profit od 44 miliona evra.

U prva tri meseca proizvodnja energije je bila na nivou plana, a u strukturi proizvodnje hidroelektrane sa obnovljivim izvorima energije učestvovale su sa 36,9 odsto, termoelektrane sa 60,6 odsto, a Panonske TE-TO sa 2,5 odsto.

Đedović Handanović je naglasila da je „u narednom periodu pred EPS-om niz izazova, jer sa smanjenjem cene električne energije za privredu slede i manji prihodi, tokom leta je očekivano niži nivo hidrologije, a ne treba zanemariti ni aktuelne remonte koji, takođe, imaju svoje rizike po poslovne rezultate“.

Ona je rekla da je neophodno dodatno smanjiti troškove zbog plana restrukturiranja, što će doprineti povećanju efikasnosti i produktivnosti.

Sednici Skupštine, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali su i članovi Nadzornog odora EPS A.D, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.