U trendu

EPS: Potrošnja struje za dva meseca 2022. bila veća 8,2 odsto nego u isto vreme 2021.

U prva dva meseca ove godine potrošnja električne energije u Srbiji bila je veća za 8,2 odsto nego u isto vreme 2021. godine, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS) na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti o stanju u energetskom sistemu, a objavljeno je i da se smanjuje potreba za kupovinom struje.

Na sednici je konstatovano i da „sa rastom temperatura dolazi do smanjenja dnevne potrošnje električne energije i da kupovina dodatnih količina na tržištu postaje niža u odnosu na prethodni period“, saopštilo je Ministarsvo rudarstva i energetike.

Ocenjno je i da je snabdevenost domaćeg tržišta gasom stabilna, dok se isporuka toplotne energije za korisnike daljinskog grejanja u Srbiji odvija bez većih problema.

Na sednici je pored razmatranja proizvodnje i distribucije električne i toplotne energije i stanju u gasnom sektoru, razgovarano i o stanju mazuta, proizvodnji i dovozu uglja u termoelektranama i proizvodnji i distribuciji električne energije.

Kako je rečeno, očekuje se povećanje proizvodnje i dovoza uglja do kraja marta, a razgovarano je i o projekcijama o proizvodnji za mart, april i maj, kao i planovima o redovnim remontima.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća Srbijagas, EPS-a, Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije, NIS-a, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, Rudarskog basena „Kolubara“, Transportgasa, JP PEU „Resavica“ i Srbija Kargo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.