U trendu

Er Srbija od 1. juna leti za Njujork

Srpska nacionalna avokompanija Er Srbija (Air Serbia) će od 1. juna 2016. uspostaviti liniju između Beograda i Njujurka, najavio je danas srpski premijer Aleksadar Vučić.
Na konferenciji za novinare Er Srbije, čiji je Vlada Srbije većinski vlasnik, on je rekao da je uvodjenje dirktne linije za Ameriku, posle 24 godine, velika stvar i da će gradjanima koji putuju za Ameriku uštedeti i nekoliko sati koje su provodili na aerodromima čekajući vezu za Njujork.

Prema rečima srpskog premijera, na liniji za Njujorka Er Srbija bi u ovom trenutku imala gubitak od 10 miliona dolara godišnje, ali je istakao da će sve biti učinjeno da ta linija posluje sa dobitkom. 

Vučić je rekao da je Er Srbija i sada spremna da uspostavi prvi dugolinijski let, ali da ima još stvari da se uradi u pripremi Aerodroma „Nikola Tesla“ za letove za Ameriku.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić je rekao da je aplikacija za let Beograd – Njujork podneta, da tu nema ništa sporno i da očekuje da neko u SAD „svaki dan udari pečat“ na dozvolu. 

On je preciziro da će Er Srbija sedmično za Nujork leteti pet puta, odnosno radnim danima, a da u danima vikeda na toj liniji putnici iz Beograda moći da lete sa šer parnerom Er Srbije Er Belinom, preko Diseldorfa i Berlina.  

Kondić je naveo da će Er Srbija na liniji Beograd-Nujork leteti širokotrupnima avionom „erbas A 330 -200“, dodajući da se trenutno pregovara o nabavci tog aviona na lizing.

Kako je precizirala Er Srbija u sapštenju, Aerodrom Džon Ficdžerald Kenedi u Njujorku će biti prva dugolinijska destinacija srpske nacionalne aviokompanije od njenog osnivanja pre dve godine, a letovi će se obavljati prvim širokotrupnim avionom u floti. 

Prema poslednjim istraživanjima, navela je Er Srbija, oko 200.000 stanovnika srpskog porekla živi u SAD, uključujući Njujork i Čikago, u kojem živi najveći broj pripadnika srpske dijaspore u SAD, a taj broj značajno raste ako se uključe ostale balkanske zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.