Erbas ostvario operativni profit od 694 miliona evra

PARIZ – Evropski proizvođač aviona Erbas zabeležio je u prvom kvarralu 2021. godine rast operativnog profita od 147 posto međugodiš je, na 694 miliona evra (841,6 miliona dolara), predvođen povećanjem prodaje komercijalnih aviona i helikoptera.

Prihodi kompanije su, međutim, opali za 2,0 procenta u odnosu na isti lanjski period na 10,46 milijardi evra, prenosi Rojters.

Erbas je u prva tri meseca zabeležio pozitivan novčani tok od 1,2 milijarde evra, u poređenju sa negativnim saldom od osam milijardi evra u istom periodu 2020, kada je kompanija morala da plati rekordnu novčanu kaznu na ime presude za korupciju u Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

Objavljujući snažan zaokret poslovnih pokazatelja za prvo tromesečje, glavni izvršni direktor Erbasa Gilijam Fori je rekao da se domaći avio-saobraćaj oporavlja na tržištima Kine i Sjedinjenih Državama, dok će međunarodna putovanja verovatno još neko vreme ostati slabog intenziteta.

Erbas planira da poveća proizvodnju uskotrupnih mlaznih aviona srednjeg dometa, s jednim prolazom između sedišta, na 43 komada mesečno u trećem kvartalu i na 45 u četvrtom, sa trenutnih 40 jedinica mesečno.

Akcije Erbasa su porasle za 2,8 procenata nakon objave kvartalnog finansijskoag izveštaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.