U trendu

Erdogan doneo ekonomske mere, lira ojačala preko 20%

ANKARA – Turska lira je zaključila trgovinsku sesiju u ponedeljak s rastom od preko 20 odsto nakon što je predsednik Tajip Erdogan objavio niz mera za koje kaže da će građanima ublažiti udar od oslabljene nacionalne valute, obećavši istovremeno da će nastaviti s politikom niskih kamata.

Lira, koja je tokom dana pala za više od 10 posto na 18,4 lire za dolar, odreagovala je na Erdoganovu najavu skokom od 25 procenata na dnevom nivou, na 13,15 lira za dolar. To je najveći raspon dnevne promene kursa tokom jednog trgovačckog dana do sada, prenosi Rojters.

Od početka godine do sada, lira je izgubila 45 posto vrednosti.

Posle Erdoganovog predstavljanja mera, na berzi je prodato otprilike milijardu dolara, rekao je predsednik Udruženja turskih banaka.

U obraćanju nakon sastanka vlade, Erdogan je rekao da „od sada pa nadalje, niko od građana neće morati da menja depozite u turskim lirama u devize zbog zabrinutosti da bi fluktuacije kursa mogle da devastiraju njihove dobitke od kamata na štednju“.

„Sa smanjenjem kamatnih stopa, svi ćemo videti za nekoliko meseci kako inflacija počinje da pada. Ova zemlja više neće biti raj za one koji novac zgrću na visokim kamatama, neće biti uvoznički raj“, rekao je Erdogan.

On je takođe pozvao „sve koji imaju novac, pristup finansijama“ da doprinesu investicijama i obećao pomoć izvoznicima i penzionerima.

Agencija „Blumberg“ prenosi da je Erdogan rekao da će vlada nadoknaditi gubitke koje su pretrpeli vlasnici depozita u lirima ako pad lire prema čvrstim valutama premaši kamatne stope koje su obećale banke.

Mere imaju za cilj da ublaže potražnju investitora u sektoru trgovine na malo za dolarima i okončaju tromesečne turbulencije nacionalne valute.

„Turska nema ni nameru ni potrebu da odstupi ni za najmanji korak od slobodne tržišne ekonomije i režima deviznog kursa“, zaključio je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar