U trendu

Erdogan: Kmatane stope i inflacija dogodine – jednocifrene

ISTANBUL/ANKARA – Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je danas da će i kamatne stope i inflacija u toj zemlji sledeće godine biti jednocifrene, čime je, kako ocenjuje Rojters, pojačao pritisak na centralnu banku da nastavi sa smanjenjem referentne kamate, koja je od jula već srezana za 1.000 baznih poena.

„Uprkos svim pritiscima, kamatne stope i inflacija u Turskoj, na putu su ka željenim nivoima. Podstičući se uzajamno, inflacija i kamatne stope će, nadamo se, trajno pasti na jednocifrene iznose 2020. godine“, rekao je Erdogan novinarima u avionu na povratku iz posete Kataru, prenela je turska NTV.

„Kada stignu do jednocifrenih iznosa, turska valuta i ekonomija biće vrlo drugačiji“, dodao je on.

Erdogan je u julu smenio tadašnjeg šefa centralne banke jer nije sledio instrukcije i za novog guvernera imenovao Murata Ujsala, koji je samo par nedelja nakon stupanja na tu funkciju pokrenuo agresivan ciklus monetarnog ublažavanja.

Banka je srezala svoju referentu kamatu na 14 procenata sa 24 odsto za manje od četiri meseca, što je više od očekivanja investitora i ekonomista.

Iako je Ujsal prošlog meseca rekao da je centralna banka već „iskoristila znatan deo prostora“ za ublažavanje monetarne politike, signalizirajući da se smanjenje ključne kamate bliži kraju, prisutna je zabrinutost da će banka pod pritiskom vlasti otići predaleko sa monetarnim popuštanjem što će naškoditi liri, dodaje Rojters.

Berzanski akteri predviđaju da će referenta kamata pasti ispod 13 odsto u naredna tri meseca i da će ići na 12 procenata u periodu od šest meseci.

Inflacija u Turskoj je prošlog meseca iznosila 8,5 procenata, ali se procenjuje da će u predstojećim mesecima ponovo porasti.

Centralna banka očekuje da će inflacija, koja je u septembru prošle godine tokom krize skočila iznad 25 odsto, tekuću 2019. godinu završiti na 12 procenata.

Takozvani bazni efekat, zahvaljujući prošlogodišnjoj volatilnosti na tržištu, uticao je na to da se u ovoj godini zabeleži pad indeksa potrošačkih cena.

Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je prošle nedelje da bi centralna banka Turske trebalo da ublaži tempo budućih smanjenja kamate kako bi izbegla „povampirenje“ inflacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar