U trendu

Erdogan: „Nikada neću biti za podizanje kamatnih stopa“

ANKARA – Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je da nikada neće biti za povećanje kamatnih stopa niti za kompromis po tom pitanju, stajući još jednom u odbranu nedavnog monetarnog ublažavanja koje je izazvalo krah nacionalne valute lire, izvestili su danas tv stanica NTV i drugi turski emiteri.

Nakon Erdoganove najnovije izjave, turska valuta je ponovo potonula nakratko na 12,77 lira prema dolaru, a u u 11:11 časova po GMT, bila je u padu za 3,7 posto na dnevnom nivou i trgovala se po kursu od 12,70 za dolar, prenosi Rojters.

„Tajiip Erdogan je od početka govorio o niskim kamatnim stopama i kaže da će ‘referentna kamatna stopa ići naniže’”, izveštavaju turski mediji, precizirajući da je predsednik to rekao novinarima na letu prilikom povratka iz posete Turkmenistanu.

„Nikada nisam bio za odbranu podizanja kamata, niti sam sada i niti ću biti. Nikada neću praviti kompromise po tom pitanju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najnovija volatilnost kursa nije zasnovana na ekonomskim fundamentima, a Ankara je spremna da pruži neophodnu podršku za podsticanje investicija preko državnih banaka.

NTV je takođe naveo da je Erdogan rekao da nije promenio svoj nepokolebljiv stav da kamatne stope izazivaju inflaciju.

„Videćete, ako Bog da, koliko će inflacija pasti pred izbore“, dodao je on.

Lira je ove godine oslabila čak 45 odsto u odnosu na dolar, a veliki deo tih gubitaka pretrpela je nakon što je Erdogan stao u odbranu monetarne politike centralne banke koja je prošle nedelje spustila referentnu kamatu za 100 baznih poena na 15 odsto. Od početka septembra je smanjila referentnu stopu za 400 baznih poena uprkos godišnjoj inflaciji od oko 20 procenata.

Ovomesečna rasprodaja lire je peta najgora ikada, prema istraživanju Goldman Saksa, i u rangu je s krizama kakve su zabeležene 2018, 2001. i 1994, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar