U trendu

Erdogan: Turska će nastaviti sa snizavanjem kamae

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputio je danas najeksplicitniju poruku o kamatnim stopama, najavljujući da će njegova vlada nastaviti sa smanjenjem kamata uprkos rastućoj inflaciji.

„Ova vlada neće podizati kamate. Nastavićemo da ih režemo“, rekao je Erdogan u obraćanju u Ankari posle nedeljnog sastanka vlade, prenosi „Blumberg“.

Lira je nakon njegove izjave povjačano pala na dnevnom nivou, za čak 0,9 odsto na blizu 16,6 lira za dolar. Turska valuta je ove godine deprecirala za 19,8 procenata, što je najgori rezultat među valutama ekonomija u usponu koje prati njujorška agencija.

Turska centralna banka drži referentnu kamatu na 14 odsto od decembra prošle godine, iako je međugodišnja inflacija u maju porasla na 73,5 posto.

„S referentnom kamatom koja je 60 posto ispod inflacije, mislim da ne pravi nikakvu razliku onda da li je ona (kamata) 14, 10 ili pet procenata“, kaže Nik Štadmiler, direktor za tržišta u usponu u konsultantkoj kompaniji Medlej Global Advazors.

Erdoganovi komentari, dodaje on, apostrofiraju poentu da kreatori monetarne politike neće odustati od svoje opredeljenosti za politiku niskih kamata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar