Erste banka: Inovacije, društvena odgovornost i podrška zajednici kroz prizmu održivosti

Erste banka objavila je svoj 16. Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju „Banka – to su ljudi“ i u njemu predstavila uticaj koji je kroz svoje poslovanje ostvarila na društvo i životnu sredinu tokom 2023. godine.

U izveštaju je navedeno da se dugogodišnji strateški pristup Erste banke zaštiti životne sredine ogleda u kontinuiranoj proceni uticaja njenog poslovanja jer iz godine u godinu prati svoju potrošnju i sprovodi inicijative umerene na njeno smanjenje po svim najznačajnijim parametrima – energija, emisije štetnih gasova, voda, otpad, transport.

Precizirano je da je tokom 2023. godine, banka realizovala niz inicijativa za unapređenje interne energetske efikasnosti, uključujući snabdevanje više od 70 odsto svojih objekata obnovljivom energijom, a i proširila svoj vozni park sa dodatnih šest električnih vozila, tako da sada ukupno raspolaže sa osam vozila na električni pogon.

Pored toga, banka je tokom protekle godine odobrila 106 kredita fizičkim licima za unapređenje energetske efikasnosti u vrednosti od 71,6 miliona dinara.

Takođe, u oktobru 2023, banka je obnovila saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i odobrila prvi zeleni kredit za stambenu zajednicu u Srbiji kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan.

„Odgovornost i održivost su strateški utemeljeni u poslovanje naše banke od samog početka. Prošla godina nije bila izuzetak, pa smo dosledno nastavili sa nizom aktivnosti kako bismo doprineli ublažavanju klimatskih promena i podigli svest o značaju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji. Pored toga, pokrenuli smo i pridružili se brojnim inicijativama koje snažno deluju na polju inkluzije i različitosti. Nastavili smo i da pružamo podršku razvoju lokalnih zajednica na sistematski i održiv način“, izjavila je menadžerka za društveno odgovorno poslovanje, diverzitet i inkluziju u Erste Banci Sonja Konakov Svirčev.

Naglašeno je i da je socijalno bankarstvo, pokrenuto kao inicijativa Erste Grupe, postalo redovna poslovna linija koja podržava razvoj socijalne ekonomije i preduzetništva.

Samo u 2023. godini, tim socijalnog bankarstva Erste banke je kreditno podržao 84 startapa i tri organizacije civilnog društva sa preko 122 miliona dinara.

Početnicima u poslovanju obezbeđeno je više od 306 sati mentorske i edukativne podrške, dok su subjekti socijalne ekonomije i organizacije civilnog društva dobili dodatnih 100 sati podrške.

Krajem protekle godine, Erste banka je organizovala prvi bazar ženskog preduzetništva #verujusebe u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, na kome su učestvovale klijentkinje banke, preduzetnice, žene koje vode socijalna preduzeća i radne centre organizacija koje se bave socijalnim i ekonomskim osnaživanjem i inkluzijom žena, osoba sa invaliditetom i mladih bez roditeljskog staranja.

Dodaje se da je višedecenijsko ulaganje u programe, projekte i inicijative u oblasti kulture i umetnosti nastavljeno i tokom protekle godine.

Pod sloganom #verujusebe dodeljene su nagrade mladim umetnicima na Guitar Art Festivalu i Beogradskom festivalu igre, a u saradnji sa svim akademijama umetnosti u zemlji dodeljeno je i 10 nagrada najtalentovanijim i najistaknutijim studentima umetnosti.

Erste banka je i pokrovitelj nagrade „Momo Kapor“, koja se dodeljuje 8. aprila, na umetnikov rođendan, naizmenično za književnost i likovnu umetnost.

Navedeno je da podrška lokalnoj zajednici dolazi do izražaja i kroz stalne volonterske akcije Erste kluba volontera, koji je svoj 15. rođendan proslavio prošle jeseni uređenjem Andrevlja na Fruškoj gori.

Više od 300 volontera tada je obeležilo i očistilo planinarske staze ukupne dužine pet kilometara.

Sa njih je sakupljeno 80 džakova smeća, postavljena je nova info tabla, kao i 10 novih šumskih odmorišta.

Erste Bbanka je u 2023. godini nastavila sa realizacijom programa #ErsteZnali, koji obuhvata edukativnu onlajn platformu za upravljanje finansijama i razvoj preduzetništva, kao i poseban segment posvećen finansijskoj edukaciji najmlađih.

Edukativna aplikacija i igrica „Čuvari Zmajevog blaga“, dostupna svima preko mobilnih telefona i tableta, a namenjena deci uzrasta od sedam do 10 godina, u 2023. godini zabeležila je oko 10.000 preuzimanja.

Osim toga, u sklopu projekta „Škola novca za osnovca“ koji realizujemo u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete Srbije, organizovana je godišnja stručna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati i primeri dobre prakse iz više od 50 škola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.