U trendu

Erste banka: Pozitivan poslovni rezultat i u prvom kvartalu 2024.

Neto dobit Erste banke u Srbiji na kraju prvog kvartala ove godine iznosila je 2,5 milijardi dinara, što je za 29,3 odsto bolji rezultat u odnosu isti period 2023. godine, kada je neto dobit bila 1,93 milijarde dinara, saopšteno je danas.

Dobit od kamata veća je za 23,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 3,97 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija uvećana na 0,99 milijardi dinara.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima na kraju prvog kvartala 2024. godine beleže blagi rast od 0,4 odsto u odnosu na kraj 2023. godine i iznose 109,71 milijardu dinara, a depoziti stanovništva i mikro klijenata su veći za 9,2 odsto i iznose 158,53 milijarde dinara.

Krediti pravnim licima su smanjeni za 3,1 odsto u odnosu na kraj 2023. godine i iznose 119,68 milijardi dinara, dok su depoziti pravnih lica manji za 0,8 odsto i iznose 108,3 milijarde dinara.

Bilansna suma Erste banke beleži rast: sa 379 milijardi dinara na kraju 2023. godine na 384 milijarde dinara na kraju prvog kvartala 2024. godine.

Koeficijent problematičnih kredita (NPL) na kraju prvog kvartala 2024. godine iznosio je 2,7 odsto.

„Nakon što smo, uprkos svim izazovima, prošlu godinu završili sa uspešnim poslovnim rezultatom, i u ovu smo ušli ambiciozno i sa umerenom dozom optimizma, osluškujući i pažljivo analizirajući makroekonomske pokazatelje, ali i dešavanja na domaćem tržištu“, rekla je predsednica Izvršnog odbora Erste banke Jasna Terzić.

Dodala je da uspeh banke na kraju prvog kvartala potvrđuje sposobnost prilagođavanja i efikasnost u suočavanju sa dinamičnim tržišnim uslovima.

„Ostajemo predani u pružanju podrške našim klijentima na svakom koraku njihovog finansijskog puta i nastavljamo da gradimo poverenje i dugoročne odnose“, rekla je Terzić.

Neto dobit Erste grupe, u čijem sastavu posluje Erste banka u Srbiji, u prvom kvartalu ove godine iznosila je 783 miliona evra, dok je u istom periodu 2023. bila 594 miliona evra.

„U prvom kvartalu, naša bankarska grupa ostvarila je dobre rezultate. Zahvaljujući tome što smo dugi niz godina koristili dobar poslovni učinak za jačanje svoje kapitalne baze, u mogućnosti smo da podržimo ljude u našem regionu finansiranjem njihovih razvojnih planova“, izjavio je generalni direktor Erste grupe Vili Černko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.