U trendu

Erste banka: Tražnja za kreditima nastavlja da raste

Tražnja stanovništva u Srbji za kreditima i dalje raste, najviše za dinarskim keš kreditima i onim za refinansiranje, kao i za stambenim kreditima u evrima, objavila je danas Erste banka.

Ukupni zajmovi stanovništvu uvećani su u poslednjem tromesečju prošle godine za 28,8 milijardi dinara ili za 2,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a 6,8 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, saopštila je Erste banka.

Kako je navedeno, ovom rastu su doprineli povoljniji uslovi zaduživanja, posebno za keš kredite i kredite za refinansiranje, a snižene su kamatne marže, provizije i naknade i ublaženi su zahtevi u pogledu obezbedjenja kredita.

Precizirano je da je skoro 55 odsto plasmana stanovništva bilo u dinarima.

Prosečna cena dinarskih kredita je smanjena, a u decembru se kamatna stopa na dinarske keš kredite spustila na 8,6 odsto.

Devizni zajmovi su s druge stane blago poskupeli – za 0,2 procentna poena na 3,3 odsto i to zbog povećanja prosečne kamatne stope na gotovinske kredite u evrima.

Iako su najviše rasli stambeni krediti, gotovinske pozajmice su i dalje najpopularniji vid zaduživanja. U četvrtom kvartalu 2021. one su uvećane za 9,5 milijardi dinara i činile su 57,5 odsto novih kredita.

Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske keš kredite iznosila je 8,9 odsto, za 0,3 odsto niže nego u prethodnom kvartalu.

Gradjani najčešće koriste dodatni keš za renoviranje stana, putovanja, školarinu, kao i za kupovinu polovnih automobila, ogreva i zimnice.

Istaknuto je da ovi krediti mogu biti od koristi ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže, a stručnjaci savetuju da prvo treba izračunati koliko novca je potrebno i ne uzimati kredit veći od toga.

Za manje iznose najbolje rešenje je kratkoročni keš kredit na 12 meseci.

Visina mesečne rate trebalo bi da bude približna iznosu koji inače preostane na kraju meseca kada se podmire svi redovni troškovi, a važno je raspitati se u banci i za različite dodatne troškove poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita i osiguranja.

Prema podacima Erste banke, od početka 2022. godine, klijenti koji se opredele za keš kredit u proseku pozajme oko 481.000 dinara, sa prosečnim periodom otplate od 62 meseca.

Ako se posmatra i gotovinski kredit sa refinansiranjem, prosečan iznos je 667.000 dinara, dok je prosečan period otplate 65 meseci.

U kategoriji gotovinskih i kredita za refinansiranje, učešće kredita za refinansiranje je oko 55 odsto, a gotovinskih 45 odsto.

Prilikom uzimanja kredita za refinansiranje, u ovoj banci procenili su da klijenti u proseku uzimaju oko 200.000 dinara dodatnog keša, koji najčešće troše na tekuće životne potrebe.

Najveći procenat odobrenih keš kredita čine upravo dinarski krediti, što zajedno sa rastućom štednjom u dinarima predstavlja odraz stabilnosti i poverenja u domaću valutu.

Za sve pojedinosti oko kamatnih stopa, optimalnog perioda otplate i maksimalnog iznosa, iz Evrste banke su naveli da će posavetovati klijente kako bi doneli za njih najbolju finansijsku odluku.

Precizirano je da su u Erste banci gradjanima na raspolaganju iznosi kredita do 3,5 miliona dinara, u zavisnosti od kreditne sposobnosti i visine mesečnih primanja.

Najpovoljnija opcija je da se zarada prima preko banke, a zahtev podnese onlajn.

U tom slučaju efektivna kamatna stopa je 6,72 odsto (za kredit sa promenljivom kamatnom stopom), bez troškova za izveštaj kreditnog biroa i menicu.

Naknade za obradu zahteva se ne naplaćuju ni ako je zahtev podnet u filijali.

Maksimalni rok otplate može varirati od šest meseci do 71 mesec za gotovinski kredit i kredit za refinansiranje duga u drugim bankama.

Refinansiranje obaveza kod druge banke je jednostavno, bez potrebe odlaska u tu banku, jer Erste banka preuzima na sebe sve obaveze komuniciranja sa starom bankom do zatvaranja kredita, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar