U trendu

Erste banka u Srbiji na kraju 2021. godine imala neto dobit od 2,41 milijarde dinara

Erste banka u Srbiji je na kraju 2021. godine imala neto dobit od 2,41 milijardu dinara, što je za 80,7 odsto bolji rezultat u odnosu na kraj prethodne godine, kada je iznosila 1,33 milijarde dinara, saopšteno je danas. 

Dobar poslovni rezultat ostvaren je zahvaljujući dobrim rezultatima operativnih prihoda uz pozitivan razvoj troškova rizika zbog oporavka nakon inicijalne krize izazvane virusom kovid 19, navodi se u saopštenju banke.

„Za nama je još jedna godina puna izazova u kojoj smo pokazali koliko su važni fleksibilnost, razumevanje i podrška kako bi klijenti bili sigurni da mogu da se oslone na nas. Pozitivan rezultat u svim aspektima poslovanja je dokaz da oni čvrsto veruju da smo sposobni da im obezbedimo proizvode i usluge u skladu sa njihovim potrebama i da nas doživljavaju kao istinske partnere“, rekao je predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima Erste banke su na kraju prošle godine uvećani za 8,3 odsto u odnosu na kraj 2020. godine, i iznosili su 105,12 milijardi dinara.

Depoziti stanovništva i mikro klijenata uvećani su za 21,2 odsto, na 122,78 milijardi dinara.

Pozajmice pravnim licima bile su 102,25 milijardi dinara, što je uvećanje od 8,6 odsto, a povećani su i depozita pravnih lica za 12,7 odsto, na 83,71 milijardu dinara.

Operativna dobit Erste banke uvećana je na 3,42 milijarde dinara, dok je na kraju 2020. godine bila 2,96 milijardi.

Na kraju 2021. godine iznos problematičnih kredita iznosio je dvo odsto ukupnih pozajamica banke.

Erste banka ima 87 poslovnica u Srbiji i oko 129 hiljada aktivnih korisnika internet i mobilnog bankarstva. 

Neto profit Erste grupe, u okviru koje posluje Erste banka u Srbiji, na kraju 2021. iznosio je  1,92 milijarde evra, a 2020. bio je 783 miliona evra dok je 2019. iznosio 1,47 milijardi evra.

„Najnovija dešavanja u vezi sa ratom Rusije sa Ukrajinom šok su za sve koji veruju u evropske ideje mira, demokratije i napretka. Kako stvari trenutno stoje, sukob će imati nesagledive posledice po kontinent – političke, ekonomske, ali pre svega humanitarne“, rekao je generalni direktor Erste grupe Bernd Špalt.

Dodao je da Erste grupa nema operativno prisustvo u Rusiji i Ukrajini i da je njena direktna izloženost u tim zemljama zanemarljiva.

„Medjutim, naša geografska blizina i duboke veze sa celim regionom nose sa sobom humanitarnu odgovornost. Kao banka u srcu Evrope, bićemo uz ljude u regionu tako što ćemo pružiti podršku i pomoć“, rekao je Špalt.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.