U trendu

Erste Grupa: Ekonomije u CIE za sada otporne, ali snizili smo prognozu rasta

Erste Grupa objavila je danas da je, iako je ekonomski rast u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) i Austriji ostao snažan u prvom kvartalu ove godine, snizila prognozu za 2022. za region, kao i za Evropu u celini.

Kako je navedeno u izveštaju Erste Grupe, očekuje se i da će nivoi inflacije u regionu CIE ostati povišeni, a inflacija rasti uglavnom zbog povećanja cena energenata i hrane.

Podseća se da su pre rata u Ukrajini, ekonomije u CIE beležile brz oporavak nakon pada ekonomske aktivnosti prouzrokovanog pandemijom.

Dodaje se i da, iako ekonomska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za ekonomije u CIE konstantno beležila pad poslednjih godina, a Rusija nije medju 10 vodećih trgovinskih partnera većine zemalja u regionu, većina tih država, posebno Austrija, Češka i Slovačka, još uvek zavise od uvoza ruskih energenata, posebno prirodnog gasa.

Erste Grupa je procenila da će inflacija u Austriji iznositi 5,5 odsto u ovoj godini, ali će verovatno dostići visoke jednocifrene ili čak dvocifrene brojeve u više zemalja CIE, do 11,7 odsto u Češkoj.

Ta finansijska grupacija je procenjeila da će inflacija u Srbiji u ovoj godini dostići 8,6 odsto.

Ukazano je da će to uticati na kupovnu moć, a zatim i na rast BDP-a.

Erste Grupa očekuje prosečan rast BDP-a od oko tri odsto na tržištima gde posluje, što je, kako je navedeno, ispod trenutnih očekivanja za evrozonu.

Prognoza Ereste Grupe je da će u Srbiji ove godine rast BDP-a biti 2,5 odsto.

Ukazano je i da uticaj rata u Ukrajini na trgovinu pogoršava već postojeće probleme u lancima nabavke, te da će sankcije koje se primenjuju protiv Rusije takodje ostaviti svoj trag na evropskim ekonomijama.

U Erste Grupi ipak veruju da će, uprkos ovim izazovima, zbog još uvek velikog broja porudžbina, 2022. godina i dalje imati predznak rasta, iako oslabljenog.

Navedeno je i da, u kontekstu trenutnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Grupa očekuje neto rast kredita od oko pet odsto u ovoj godini.

Ovakav rezultat, kao i neočekivano snažni faktori koji utiču na povećanje kamatnih stopa, trebalo bi da dovedu do najmanje visokog jednocifrenog povećanja neto prihoda od kamata – uprkos još uvek negativnim referentnim stopama u evrozoni, saopštila je ova finansijska grupacija.

Očekuje se da će povećanje neto prihoda od naknada i provizija iznositi oko pet odsto.

Kao i u 2021. godini, iz Erste Grupe su istakli da im je cilj da ostvare dvocifren prinos na materijalni kapital (ROTE), a očekuje se da će koeficijent kapitala CET1 Erste Grupe i dalje ostati snažan.

Erste Grupa smatra da će troškovi rizika u ovoj godini biti manji od 20 baznih poena prosečnih bruto kredita odobrenih klijentima, a očekuje se da će pokazatelj PK biti ispod tri procenta.

Navedeno je i da razvoj situacije u Rusiji i Ukrajini ne utiče direktno na Erste Grupu, jer nema operativno prisustvo u tim zemljama, te da je izloženost prema tim zemljama zanemarljiva i da se trenutno ne očekuju dodatna rezervisanja po osnovu rizika u tom kontekstu.

Istovremeno su saopštili da se mogućnost indirektnih efekata, kao što su nestabilnost finansijskog tržišta ili sekundarni efekti sankcija na neke od njihovih klijenata, ne može isključiti.

„Erste Grupa ulazi u ovu aktuelnu krizu kao veoma profitabilna banka sa jakim kapitalom i likvidnošću. To nam omogućava da budemo pouzdan i stabilan partner svojim klijentima“, rekao je generalni direktor Erste Grupe Bernd Špalt.

Istakao je da su ekonomije u regionu dobro prebrodile krizu izazvanu pandemijom i do sada su se takodje pokazale kao otporne u aktuelnoj krizi, zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima iz 2021. godine.

„U povoljnom scenariju, ekonomski oporavak bi mogao da se nastavi. Medjutim, rat je sve promenio, dovodeći u pitanje ne samo mir u Evropi, već i osnovne stvari kao što su energetska i prehrambena sigurnost“, rekao je Špalt, štila je Erste Grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.