U trendu

Erste grupa: Snažni operativni rezultati i porast potražnje za kreditima u prvoj polovini godine

Austrijska bankarska Erste grupa objavila je danas da je imala operativni rezultat od 1,86 milijardi evra u prvoj polovini ove godine, što je porast od 10,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Neto prihod od kamata je porastao za 15,9 odsto, na 2,84 milijarde evra usled daljeg solidnog rasta kreditne aktivnosti, posebno u delu privrede i hipotekarnih kredita, kao i daljih povećanja kamatnih stopa u Češkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Od naknada i provizija neto prihod je povećan 10,5 odsto, na 1,21 milijardu evra.

Bankarska grupa je ostvarila neto dobit od 1,14 milijardi evra u prvih šest meseci 2022. godine, dok je u istom periodu 2021. bila 918 miliona evra.

„Geopolitička situacija i visoka inflacija nepovoljno utiču na prognozu u Evropi. Ipak, ekonomije u istočnom delu EU do sada su pokazale otpornost – uz solidne javne finansije, kontinuiranu spremnost privrede da investira, kao i dalji razvoj tržišta rada i poverenje potrošača koje nastavlja da bude pozitivno“, rekao je generalni direktor Erste grupe Vili Černko.

Istakao je da je zadatak banke da podrži ljude u regionu gde posluje čak i u teškim situacijama i da se posveti njihovom finansijskom zdravlju.

„Naš stabilni poslovni model i snažna kapitalizacija dokazuju da smo u stanju da to uradimo. Kao prvi korak, poslaćemo
jasan signal u tom pogledu tako što ćemo realizovati široku stambenu inicijativu putem koje nameravamo da finansiramo do ukupno 15.000 pristupačnih stanova za iznajmljivanje na našim tržištima u regionu centralne i istočne Evrope tokom narednih godina“, rekao je Černko.

Erste grupa je navela da je vodeći pružalac finansijskih usluga u istočnom delu EU i da njenih oko 45.000 zaposlenih opslužuje skoro 16 miliona klijenata u preko 2.000 ekspozitura u sedam zemalja (Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji).

U prvoj polovini 2022. godine Erste grupa je uvećala bilansnu sumu na 327 milijardi evra, a udeo problematičnih kredita u ukupnim pozajmica je smanjen na 2,2 odsto.

Krediti i potraživanja dati klijentima povećani su na 191,5 milijardi evra, najviše u Austriji i Češkoj.

Procene Erste grupe su da će ove godine realni rast BDP-a njenih ključnih tržišta biti od dva do pet odsto, dok će međugodišnja inflacija koju dodatno podstiče geopolitički sukob oko Ukrajine ostati ključni problem tokom cele godine.

Očekuje se da će stope nezaposlenosti ostati niske (od tri odsto do sedam odsto), da će se stanja bilansa tekućih transakcija pogoršati u većini zemalja zbog viših cena uvoza energenata, dok će nivoi javno duga biti znatno ispod proseka EU. 

U takvoj situaciji Erste grupa očekuje visoko jednocifreno povećanje kredita za 2022. godinu.

Za finansijsku 2022. godinu Erste grupa planira da isplati dividendu od 1,90 evra po akciji.

Erste banka u Srbiji je na kraju drugog kvartala 2022. godine imala neto dobit od 1,73 milijarde dinara što je za 4,9 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period 2021. godine, zahvaljujući snažnom rastu operativnih prihoda i niskim troškovima rizika.

„U drugom kvartalu beležimo nastavak pozitivnih trendova poslovanja u svim segmentima, zahvaljujući poverenju naših klijenata i izuzetnoj posvećenosti naših zaposlenih, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava čitav svet. U momentu kada naša planeta i naše društvo prolaze kroz jedan brz, sveobuhvatan, dosad još neviđen i izuzetno ozbiljan proces promena, i mi sâmi moramo da se menjamo i pomeramo svoj fokus sa finansijskih usluga ka finansijskom zdravlju“, rekla je predsednica Izvršnog odbora Erste banke Jasna Terzić.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani su 4,8 odsto, na 110,12 milijardi dinara, depoziti stanovništva i mikro klijenata su uvećani za 0,7 odsto i iznose 123,69 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima uvećani su za pet odsto, na 107,40 milijardi dinara, a depoziti pravnih lica su porasli jedan odsto i iznose 84,57 milijardi dinara.

Dobit od kamata viša je za 9,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 4,81 milijardu dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 56,2 odsto i iznosi 1,60 milijardi dinara.

Bilansna suma banke uvećana je za 4,2 odsto, sa 320 milijardi dinara na kraju 2021. godine na 333 milijarde dinara.

Udeo problematičnih kredita je ostao na veoma niskom nivou od 1,6 odsti zahvaljujući opreznom upravljanju rizicima, navodi se u saopštenju Erste banke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar