U trendu

EU dogovorila kratkoročan zajam Grčkoj

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je Evropska unija danas dogovorila kratkoročan zajam Grčkoj do sredine avgusta.

Junker je rekao da su ministri finansija EU postigli dogovor koji će pomoći Grčkoj da ispuni hitne finansijske potrebe i dužničke obaveze, ali nije naveo koliki je zajam u pitanju.

Za prelazno finansiranje Grčke, koje je potrebno do postizanja konačnog dogovora o trećem paketu pomoći, biće iskorišćen Evropski stabilizacioni finansijski mehanizam (EFSM).

Bez te pomoći, Grčka nema novac da plati 4,2 milijarde evra rate duga Evropskoj centralnoj banci koja na naplatu dospeva u ponedeljak.

Ministri finansija evrozone prethodno su danas postigli načelnu saglasnost za početak pregovora o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj,pošto je grčki parlament usvojio dogovor o nizu reformi koji je bio zahtev kreditora.

Grčke banke su danas dobile i podršku Evropske centralne banke za hitno finansiranje likvidnosti od 900 miliona evra nedeljno. Grčke banke su zatvorene od 29. juna pošto je ECB odbila da podiže nivo pomoći za likvidnost kada je grčka vlada najavila referendum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.