U trendu

EU finansirala opreme za fitosanitarni sektor u Srbiji

SOMBOR – Ministarstvo poljoprivrede i Poljoprivredna stručna služba Sombor predstavili su rezultate projekta u okviru koga je EU finasirala nabavku opreme za testiranje biljnih sorti u Srbiji u iznosu od 483.558 evra.

Korisnik projekta „Nabavka opreme za testiranje biljnih sorti“ je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević istakao je, na predstavljanju projekta u Somboru, važnost modernizacije poljoprivredne proizvodnje u Srbiji i zahvalio EU na velikoj pomoći u unapređenju fitosanitarnog sektora.

„Izrazio bih svoju zahvalnost delegaciji EU koja je konkretnim aktivnostima i finansijskom podrškom koja je vredna gotovo 500.000 evra, podržala opremanje ne samo PS S Sombor, nego i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ogledno polje Radmilovac, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ogledno polje Sremski Karlovci i Instituta za voćarstvo Čačak“, rekao je Radošević.

On je na događaju kome je prisustvovao i predstavnik Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini naveo da su osim kombajna, sejalica i rashladnih komora koje je PS S nabavila zahvaljujući podršci EU u okviru istog projekta nabavljena i tri voćarsko vinogradarska traktora, saopštilo je minitarstva.

Ovom projektu je prethodio tvining projekat „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“ koji je završen u aprilu 2019. godine i čiji je budžet iznosio 800.000 evra koji su, takođe, u potpunosti bili finansirani od strane EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar