U trendu

EU odobrila Nokijinu kupovinu Alkatel-Lusenta

Evropska komisija dala je danas zeleno svetlo finskoj Nokiji da kupi svog francusko-američkog konkurenta Alkatel-Lusent (Alcatel-Lucent), ocenivši da to spajanje neće stvoriti probleme konkurencije u sektoru telekomunikacija.

Nokija će za kupovinu udela u Alkatel-Lucentu dati 15,6 milijardi evra i imaće 66,5 odsto kapitala nove zajedničke kompanije koja će biti formirana u prvoj polovini 2016. godine.

„Dve firme na svetskom nivou obezbeđuju telekomunikacionu opremu i usluge. Neće biti bliski konkurenti, a više moćnih konkurenata na svetskom nivou nastaviće svoje aktivnosti kada se završi ova operacija“, navela je Evropska komisija u saopštenju.

Komisija je razmatrajući operacije dve firme ocenila da su preklapanja između njih zapravo dosta ograničena. Nokija je dominantna u Evropi, gde Alkatel-Lusent ima skromnu ulogu, dok je Alkatel-Lusent vrlo prisutan u Severnoj Americi gde su aktivnosti Nokije vrlo ograničene.

Među drugim velikim firmama u sektoru su Erikson (Ericsson) i Huavei (Huawei), kao i kineska kompanija ZTE i korejski Samsung, koje treba da imaju veću ulogu u bliskoj budućnosti kada je reč o poslednjoj generacije opreme za mobilne telekomunikacije, navelo je evropsko regulatorno telo za konkurenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar