U trendu

EU: Pad izvoza i uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

BRISEL – I izvoz i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU, u julu je pokazao blagi pad, konstatuje se u najnovijem mesečnom izveštaj o trgovini koji je danas objavila Evropska komisija.

Vrednost izvoza iz EU je smanjena za 2% u odnosu na jun i sada iznosi 19,2 milijarde evra. Ali ona je i dalje značajno veća nego prošle godine.

Uvoz EU je takođe smanjen za 2% u istom periodu, dostigavši 14,3 milijarde evra u julu.

Komisija beleži da je izvoz žitarica iz EU, pre svega pšenice ali i ječma, porastao prema Bliskom istoku i Severnoj Africi i notira da je ovo bilo izazvano ruskim ratom u Ukrajini.

Najveći rast izvoza zabeležen je kod pšenice. EU je izvezla 1,9 miliona tona pšenice u julu ove godine u Severuj Afriku, što predstavlja povećanje od 300% u odnosu na jul prošle godine.

Kategorije koje su doživele pad izvoza u julu su voće i orasi (15%) i povrće (10%), kao i masline i maslinovo ulje, uglavnom zbog pada izvoza u SAD.

Ipak EU ostaje najveći svetski izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Uvoz EU iz glavnih trgovinskih partnera, kao što su Brazil i SAD, takođe se povećao, posebno kukuruza i soje. Uvoz grožđa, semena suncokreta i banana je u julu, u poređenju sa 2021 godinom, smanjen je za 24%, 20% i 18%.

Komisija podvlači da njen uvoz iz Ukrajine raste već četvrtu godinu redom, što ukazuje na primenu privremenog sporazuma trgovske liberalizacije.

Ukupan uvoz u EU od početka godine do jula dostigao je 96 milijardi evra, što je 33 odsto više nego u istom periodu lane.

Velika Britanija je postala glavni trgovinski partner sa EU. Ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dostigla je 53,8 milijardi evra u 2021. godini. Drugi najveći trgovinski partner su SAD, sa kojima razmena iznosi 33,8 milijardi evra 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.