U trendu

EU plan za smanjenje potroĆĄnje gasa stupa danas na snagu

BRISEL – Plan Evropske unije da smanji potroĆĄnju gasa u celom bloku za 15 odsto stupa danas na snagu, nakon objave u zvaničnom administrativnom glasniku EU u ponedeljak.

Zemlje članice EU su 5. avgusta zvanično usvojile plan za vanredne situacije koji se odnosi na smanjenje potroơnje gasa, kako bi uơtedele gorivo za zimu zbog neizvesnosti s ruskim isporukama, uprkos protivljenju Poljske i Mađarske finalnoj verziji zakona.

„S obzirom na neposrednu opasnost po bezbednost snabdevanja gasom koju je izazvala ruska vojna agresija na Ukrajinu, ova uredba treba hitno da stupi na snagu“, piĆĄe u sluĆŸbenom glasniku 27-članog bloka.

Sporazumom se od svih zemalja EU traĆŸi da dobrovoljno smanje potroĆĄnju gasa za 15 odsto, pri čemu bi Evropska komisija to mogla da proglasi obavezom u vanrednim okolnostima, mada uz izvesna izuzeća za pojedine zemlje i industrije.

Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su sporazum čime je on dobio snagu zakona, objavila je proơle nedelje Čeơka, koja je trenutni predsedavajući EU.

U uredbi se navodi da će zemlje EU „uloĆŸiti sve svoje napore“ da smanje potroĆĄnju gasa od avgusta ove do marta iduće godine za „najmanje 15 odsto“ u odnosu na njihovu prosečnu potroĆĄnju u pretphodnih pet godina.

Ako Evropska komisija uoči „ozbiljnu nestaĆĄicu gasa“ ili se pojavi izuzetno velika potraĆŸnja za gasom, moĆŸe zatraĆŸiti od zemalja EU objavu opĆĄte opasnosti u bloku. Time bi smanjenje potroĆĄnje gasa postalo obavezujuće, uz ograničene izuzetke.

Mađarska, koja je u pregovorima o kupovini dodatnih količina gasa iz Rusije, bila je jedina zemlja koja se usprotivila sporazumu proơle nedelje, dovodeći u pitanje legitimitet pravila EU koja utiču na energetsku bezbednost zemlje.

Poljska je takođe bila protiv konačnog zakona, mada je u načelu podrĆŸala sporazum. VarĆĄava je ocenila da nedostaje pravni osnov za taj zakon i da bi odluke koje se tiču energetskog miksa zemalja članica trebalo da se donose uz jednoglasno odobrenje svih drĆŸava EU.

Njihovo protivljenje ipak nije sprečilo usvajanje plana, kojem je bila potrebna podrơka najmanje 15 zemalja da bi postao zakon.

Pre početka vojne operacije u Ukrajini, Rusija je obezbeđivala 40 posto ukupnih potreba EU za gasom. Moskva je od tada smanjila dotok gasa u Evropu, ĆĄto je oteĆŸalo zemljama bloka da popune skladiĆĄta uoči zime i podstaklo opĆĄtu jagmu za kupovinom neruskog goriva i za preduzimanjem mera za ograničavanje potroĆĄnje gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.