U trendu

EU poklonila 18 automobila Republičkom zavodu za statistiku (VIDEO)

Predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Martin Klauke predao je danas ključeve 18 automobila Republičkom zavodu za statistiku (RZS), koji su donacija EU u cilju efikasnijeg poslovanja te državne službe.

Direktor RSZ Miladin Kovačević je rekao da će vozila biti korišćena za rad tokom popisa stanovništva 2022. godine i popisa poljoprivrede 2023. godine.

„Korišćenjem ovih vozila će biti smanjeni troškovi i vreme predvidjeni za popisne i ostale aktivnosti“, rekao je Kovačević.

On je dodao da su donirani automobili namenjeni odeljenjima statistike u 15 srpskih opština i u Beogradu.

„Donacija EU u okviru projekta IPA 2018. za razvoj statistike u Srbiji se sastoji od četiri komponente: Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021, Popis poljoprivrede 2021, Anketa o zdravlju stanovništva i Istraživanje višestrukih pokazatelja o položaju žena i dece“, rekao je Kovačević.

Kako je istakao, ukupna vrednost projekta EU za razvoj statistike u Srbiji iznosi oko 29 miliona evra, u čemu je učeše EU 20 miliona evra.

Kovačević je objasnio da je cilj ovog projekt unapredjenje i olakšanje uporedivosti statističkih podataka na medjunarodnom nivou.

Martin Klauke je rekao da je EU dva puta podržala Republički zavod za statistiku doniranjem automobila.

„Evropska agencija za rekonstrukciju je 2019. godine donirala 15 automobila ovoj instituciji u svrhu razvoja statističko informativnog sistema“, dodao je Klauke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar