EU predložila izuzeće automobila na sintetička e-goriva

BRISEL – Evropska komisija predložila je da se automobili koji koriste sintetička e-goriva izuzmu iz postupka ukidanja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035.godine, zbog konflikta sa Nemačkom koji je glavni prozvođač automobila u Evropi.

Nemačko ministrstvo saobraćaja nedeljama unazad blokiralo je planove EU za zabranu prodaje novih vozila koji emituju ugljendioksid do 2035, zahtevajući izuzeće za motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji koriste sintetička e-goriva.

Kako prenosi Rojters, u dokumentu Evropske komisije navodi se da je EU planirala da odobri ovo izuzeće, na osnovu postignutog dogovora između Berlina i Brisela u petak.

Zemlje EU odobrile su zakon o ukidanju novih vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje do 2035. godine, a EK će stvoriti novu kategoriju vozila koja mogu da koriste samo ugljen-neutralna goriva.

Komisija planira da predstavi uredbu kojom će precizirati na koji način ova vozila mogu doprineti cilju za 2035.godinu prema dokumentu, a biće predstavljeno u obliku akta.

Ovaj sporazum bi omogućio ministrima zemalja EU da konačno odobre zakon o postupku ukidanja novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035.godine kada bi trebao da stupi na snagu.

Italija, koja želi automobile na biorazgradiva goriva budu izuzeta od postupnog ukidanja do 2035.godine, bezuspešno je pokušala da odloži ovo glasanje.

Sintetička e-goriva se proizvode korišćenjem ugljendioksida i niskokaloričnog vodonika i ne proizvode se u velikoj meri, mada neki proizvođači automobila smatraju da bi ona bila prelazno rešenje za produženje upotrebe motora na unutrašnje sagorevanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.