U trendu

EU priprema zabranu pruzanja usluga racunarstva u oblaku RUS

BRISEL – Evropska unija radi na mogućoj zabrani pružanja usluga računarstva u oblaku (klaud usluge) Rusiji u okviru nove runde sankcija zbog napada Moskve na Ukrajinu, rekao je danas Rojtersu jedan zvaničnik EU, napominjući da je ta mera tehnički kompleksna.

Ukoliko ta mera bude uvedena, nije jasno kako bi zabrana EU uticala na Rusiju, jer su najveći provajderi klaud usluga u Evropi američke kompanije, uključujući Amazon, Gugl i Majkrosoft.

Brisel je prošle nedelje usvojio nov paket sankcija prema Rusiji i Belorusiji koji je obuhvatio naftni embargo, restriktivne mere za ruske banke i zabranu pružanja konsultantskih usluga Moskvi.

U inicijalnoj verziji saopštenja Saveta EU o tim sankcijama, objavljenom 3. juna, takođe se pominjala zabrana pružanja usluga računarstva u oblaku, ali je to kasnije izmenjeno i ta stavka je izbrisana, navodi britanska agencija, dodajući da se ta mera ne pojavljuje ni u tekstovima zakona objavljenim u službenom glasniku EU.

Portparol Saveta je rekao da je pominjanje zabrane klaud usluga u prvom saopštenju bila „materijalna greška“ i odbio je da kaže da li je na uklanjanje te mere možda uticala polemika o tom pitanju među državama članicama Unije.

Neimenovani zvaničnik EU, sagovonik Rojtersa, rekao je da Evropska komisija nikada nije predložila takvu meru, ali je dodao da Brisel radi na mogućem uvođenju zabrane pružanja klaud usluga Rusiji u narednim rundama sankcija uprkos tome što je to tehnički teško izvodljivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar