U trendu

EU: Rast privrede u 2020 i 2021, ali nepovolji uticaji spolja

BRISEL, 7. novembra ( Tanjug) – Posle sedam godina uzastopnog rasta EU ekonomiju očekuje dalja ekspanzija tokom 2020 i 2021. godine, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Prognoze Evropske komisije za jesen 2019 godine ukazuju na nastavak rasta evropske ekonomije, jačanje tržišta rada i smanjenje nezaposlenosti.

U Briselu istovremeno ukazuju i na sve veću neizvesnost kada je u pitanju spoljno okruženje što utiče kako na sektor proizvodenje tako i na strukturne promene.

”Kao rezultat toga izgleda da se evropska ekonomija kreće ka dugotrajnom obuzdanijem rastu i smanjenoj inflaciji”, navode u Komisiji.

Poslednje prognoze govore o rastu BDP u evrozoni za 1,1 procenat u 2019. godini odnosno 1,2 procenta u 2020 i 2021.

Kada je u pitanju BDP u celoj EU, predviđeni rast je 1, 4 procenta tokom naredne dve godine.

Predviđanja rasta BDP i u Evrozoni i u EU su smanjena za 0,1 odnosno 0,2 procenta u odnosu na prethodni izvešataj iz jula 2019. godine.

”Do sada EU ekonomija je bila otporna na smanjenju podršku spolja. Nastavljen je ekonosmki rast, mnogo novih radnih mesta je otvoreno, a domaća potraćnja je bila snažna. Međutim, možemo se suočiti sa problemima u budućnosti zbog trgovinskih konflikta, geopolitičkih tenzija, slabosti sektora prozvodnje i Bregzita”, upozorio je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis je pozvao sve EU članice koje imaju visok nivo javnog duga da budu obazrive sa nacionalnim fiskalnim politikama i smanje javna dugovanja.

Komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pijer Moskovici ocenjuje da su osnove EU ekonomije jake i da će sve nacionalne ekonomije država članica, uprkos problemima, nastaviti da rastu i u naredne dve godine.

”Nezaposlenost u EU je na najnižem nivou od ulaska u 21. vek, a ukupan defict ispod 1 procenta. Pred nama je period pun izazova i ne možemo se zadovoljiti postignutim. Na svim nivoima moramo jačati otpornost EU i podržati privredni rast”, kaže Moskovici.

U Evropskoj komisiji ukazuju na činjenicu da su tenzije u trgovinskim odnosima EU sa SAD i Kinom dovele do smanjenja investicija, prozivodnje i međunarodne trgovine.

”U situaciji kada globalni BDP ostaje nizak privredni rast u Evropi će zavisti od jačanja sektora koji su orijentisani na domaće potrebe, što može biti nedovoljno za jak privredni rast”, upozoravaju u Komisiji.

Ekonomske prognoze Evropske komisije za jesen 2019. godine ukazuju da će broj nezaposlenih u EU ove godine pasti na 6,3 , a u naredne dve godine na 6,2 procenta.

Kada je u pitanju Evrozona, očekuje se da taj procenat sa sadašnjih 7,6 padne na 7,3 u 2021. godini.

Inflacija u Evrozoni je usporena zbog pada cene energenata, ali i povećanja plata.

Očekuje se da u Evrozoni inflacija sa sadašnjih 1,2 procenata dođe do 1,3 u 2021. godini.

Na teritoriji cele EU očekivani rast inflacije je sa 1,5 dospeo na 1,7 u istom preriodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.