U trendu

EU ulaže 10,38 mln € u pogranični region Mađarske i Srbije

BUDIMPEŠTA – Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija objavio je Treći poziv za podnošenje predloga projekata koji će biti sufinansirani sredstvima IPA fonda (Instrument za pretpristupnu pomoć) u ukupnom iznosu od 10,38 miliona evra.

Poziv je namenjen širokom dijapazonu podnosilaca predloga projekata i akcija u pograničnom regionu Mađarske i Srbije, navodi se u saopštenju tog Programa.

Treći poziv za podnošenje predloga projekata biće otvoren do 30. septembra, a namenjen je projektima koji imaju za cilj da ostvare pozitivan uticaj na pogranični region u okviru jednog od četiri prioriteta Programa: unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika; smanjenje saobraćajnih uskih grla u prekograničnoj saobraćajnoj mreži; stimulisanje saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa i unapređivanje ekonomske konkurentnosti MSP kroz razvoj vođen inovacijama.

Obavezno je, kako se navodi u saopštenju, da se finansirani projekti implementiraju u okviru Programske oblasti, koja uključuje županije Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj i okruge: Zapadna Bačka, Severna Bačka, Severni Banat, Južna Bačka, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji.

Pravo učeća imaju neprofitne javne ili private organizacije čije se centrale ili regionalna predstavništva nalaze u Programskoj oblasti i neophodno je da projekti sadrže „prekogranični element”, odnosno da ih čine najmanje jedna neprofitna organizacija sa Mađarske strane i jedna neprofitna organizacija iz Srbije.

Prijave se moraju podneti onlajn, a rezultati Trećeg poziva za podnošenje predloga projekata očekuju se u drugom kvartalu 2020. godine.

Ukupan doprinos EU za Interreg-IPA CBC Mađarska–Srbija program iz IPA fonda je 65,12 miliona evra, a ukupan budžet Programa iznosi 76,61 milion evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.