U trendu

EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra

BANJALUKA/SARAJEVO – Evropska unije će isplatu polovine makrofinansijske pomoći BiH, u iznosu od 250 miliona evra, usloviti poštovanjem ostalih programa na koje se zemlja obavezala u ključujući i naredni prošireni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iz Delegacije EU u BiH kažu za Nezavisne novine da EU održava tesnu koordinaciju, ne samo unutar službi same Evropske komisije, već i sa međunarodnim organizacijama poput Svetske banke i MMF-a.

„Tako bi se osigurala komplementarnost i sinergije sa programima pomoći EU i relevantnim programima i aktivnostima međunarodnih finansijskih institucija koje se tiču njihovih politika“, navode iz Delegacije EU u BiH.

Kako objašnjavaju, 250 miliona evra će biti isplaćeno BiH na ime ublažavanja posledica kovida i očuvanja radnih mesta, a to će biti podeljeno u dve tranše.

„Prva tranša će BiH biti na raspolaganju čim potpiše i ratifikuje paket makrofinansijske pomoći, dok će druga biti isplaćena nakon što se ispune uslovi predviđeni Memorandumom o razumevanju koji se odnose na bolji institucionalni okvir za makroekonomsku analizu i planiranje, stabilnost finansijskog sektora te dobro upravljanje i borbu protiv korupcije“, dodaju iz Delegacije.

Na ovaj način EU je direktno odgovorila na zahteve brojnih građana i udruženja koji su insistirali da se vlastima u BiH novac ne daje bez čvrstih garancija da će biti ispoštovani svi reformski zahtevi EU, Svetske banke, MMF-a i drugih međunarodnih partnera.

Oni preciziraju da se uslovi odnose na nedostatke u ekonomskom sektoru koji su identifikovani tokom ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU o Programu ekonomske reforme BiH za 2020. godinu, te nakon toga u zajedničkim ministarskim zaključcima iz maja 2020. godine.

U Delegaciji EU podsećaju da je EU izdvojila 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava u odgovoru na pandemiju kovida u BiH, s ciljem, kako pojašnjavaju, da se sačuvaju životi i radna mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.