U trendu

EU usvaja danas nove sankcije protiv ruskih naftaša

BRISEL – Države Evropske unije spremaju se da usvoje nove sankcije protiv ruskih naftnih kompanija Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft, ali će nastaviti da kupuju naftu od njih, javlja Rojters pozivajući se na pouzdan izvor iz EU.

Brisel je ranije već uveo restrikcije ovim kompanijama u pogledu kredita i finansiranja po osnovu zaduživanja. Prema novom paketu mera, o kojem će najviši diplomati EU razgovarati kasnije danas, Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft će se suočiti sa zabranom investicija, odnosno zamrzavanjem njihovog finansiranja iz EU izvora za sve nove projekte proizvodnje i istraživanja u oblasti fosilnih goriva.

U svetlu zabrinutosti vezanih za posledice sankcija na cene i snabdevanje naftom, vlade članica EU su insistirale na preciziranju da nove mere neće sprečavati države i kompanije 27-članog bloka da kupuju naftu od pomenutih ruskih dobavljača, rekao je Rojtersov sagovornik.

Mere EU se razlikuju od prošlonedeljne akcije Sjedinjenih Država koje su zabranile uvoz nafte iz Rusije, što je momentalno dovelo do skoka cena „crnog zlata“.

Prema novim sankcijama EU, Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft biće podvrgnuti „zabrani transakcija“ blokiranjem investicija i drugih transfera finansijskih sredstava ka njima, dodao je neimenovani zvaničnik iz Brisela.

Rojters podseća da je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u petak najavila da će predložiti široku zabranu novih evropskih ulaganja u ruski energetski sektor, bez navođenja koje će kompanije biti na meti.

„Ta zabrana će obuhvatiti sve investicije, transfere tehnologije, finansijske usluge, itd, za istraživanje i proizvodnju energije“, dodala je ona.

Veliki broj vlada zemalja EU zatražio je da iz novih sankcija budi uzuzete transakcije koje omogućavaju kompanijama iz Unije da plaćaju račune velikim ruskim firmama i da nastave da kupuju njihovu naftu, rekao je izvor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar