U trendu

Euroklil i Klistrim odobrili deblokadu dela imovine ruskog državnog depozitara

MOSKVA – Međunarodni klirinški sistemi Euroklir i Klirstrim izdali su dozvole za deblokadu dela imovine ruskog Nacionalnog depozitara za poravnanja (NSD), ali to ne garantuje da će nesankcionisani ruski investitori moći da dođu do svojih sredstva, saopštila je danas Banka Rusije.

„Kratki rokovi, nejasne formulacije u dozvolama i složenost procedure deblokade ne ulivaju poverenje da su zapadni regulatori spremni da obezbede pravo ruskim investitorima da raspolažu svojom imovinom“, navodi se u saopštenju centralne banke, prenosi Raša tudej.

Ruski monetarni regulator je preporučio investitorima da sačekaju obaveštenja od njihovih brokera ili finansijskih organizacija kojima su poverili kastodi poslove o rezultatima procesa deblokade.

Brojnim ruskim bankama blokirana su sredstva u NSD-u zbog sankcija EU koje su protiv depozitara uvedene ranije ove godine.

Euroklir i Klistrim obustavili su transakcije po računima NSD-a 28. februara i blokirali ih 3. juna, nakon uključivanja ruskog depozitara na listu sankcija EU zbog sukoba u Ukrajini.

NSD je u septembru podneo zahtev ministarstvima finansija Belgije i Luksemburga za dobijanje opšte dozvole, tražeći oslobađanje sredstava. Ministarstva dve zemlje su prošle nedelje odobrila oslobađanje „određenih zamrznutih sredstava i ekonomskih resursa“ koja pripadaju nesankcionisanim ruskim investitorima, dajući NSD-u opštu licencu.

Banka Rusije je ocenila da su šanse da zapadne zemlje vrate ruska sredstva „ekstremno niske” uprkos činjenici da su ona nezakonito zaplenjena, dodaje RT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar