U trendu

Eurostat: U EU niži standard od Hrvata imaju samo Bugari

LUKSEMBURG – Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od proseka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje danas objavljeni izveštaj Eurostata.

Eurostat meri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u evropskoj statističkoj kancelariji.

Stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, veštackom valutom koja eliminiše razlike u cenama među zemljama.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabeležen u Luksemburgu, za 45 posto veći od proseka Evropske unije, prema najnovijoj proceni Eurostata.

Slede Nemačka i Danska, gde je bio za 24 odnosno 22 posto veći od proseka, a blizu su i Holandija i Austrija, gde se kretao na 17 odnosno 16 posto iznad evropskog proseka.

Najbliži su proseku po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020. bili Kipar, Italija i Litvanija, gde je standard bio niži za oko četiri odsto od prosečnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 procenata ispod, a u Francuskoj isto toliko iznad proseka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar