U trendu

Evergrande ponovo odoleo riziku od bankrota u zadnji čas

LONDON – Kineski građevinski gigant Evergrande, koji se mesecima bori s nelikvidnošću, ponovo se u zadnji čas išcupao iz kandži bankrota prikupivši oko 145 miliona dolara za plaćanje kamate na obveznice koje su dospele 11. oktobra neposredno uoči isteka grejs perioda.

Kompanija je prodala 5,7 posto udela u medijskoj firmi HengTen Netvorks Grupa koja proizvodi filmove i televizijske emisije, i koja upravlja platformom za striming, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Evergrande treba da plati ove nedelje zaostale kamate po osnovu obveznica u iznosu od 148 miliona dolara.

Ovaj kineski građevinac je do sada izbegavao status neplatiše tako što je neizmirene dugova plaćao neposredno pre isteka grejs perioda od 30 dana.

Evergrande je početkom ove godine posedovao većinski udeo u HengTenu, ali je od tada izvršio brojne prodaje udela u nastojanju da prikupi novac kako bi ispunio svoje finansijske obaveze.

Drugi veliki korporativni akcionar HengTena je kineski tehnološki gigant Tencent, koji je od Evergrandea kupio 7,0 posto udela u toj firmi za oko 266 miliona dolara u julu.

S najnovijom prodajom akcija Evergrandea u Heng Tenu, Tencent postaje najveći akcionar ove medijske grupe sa udelom od skoro 24 procenta.

Pored HengTena, Evergrande je prošle nedelje prodao i svoj biznis u kompaniji za proizvodnju električnih motora Protean, sa sedištem u Velikoj Britaniji, ali nije obavljen iznos transakcije od prodaje te firme, koju je Evregrandeova jedinica za proizvodnju vozila kupila za 58 miliona dolara 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.