U trendu

Evergrande prodaje još jednu jedinicu, kotiranje stopirano

HONG KONG – Posrnuli kineski građevinar Evergrande prodaće polovinu udela u svojoj jedinici za upravljanje imovinom kompaniji Hopson divelopment za više od 5,0 milijardi dolara, objavili su danas kineski mediji, nakon što su i Evergrande i Hopson zatražili prekid trgovanja njihovim alkcijama uoči te velike transakcije.

Evergrande, koji je bio vodeća građevinska firma u Kini, suočava jednim od najvećih restrukturiranja u zemlji, jer zbog insolventnosti ne može da refinansira 305 milijardi dolara duga.

Kompanija je saopštila da je zatražila obustavu trgovanja na berzi povodom predtojeće ogromne transakcije, a iz njenog preduzeća za upravljanje imovinom su najavili i „moguću prodaju svih akcije kompanije“, izveštava Rojters.

Kineski državni dnevnik Global Tajms ovjavio je da je Hopson kupac 51 posto udela u imovinskoj jedinici za više od 40 milijardi hongkoških dolara (5,1 milijardu američkih dolara), pozivajući se na izveštaje neimenovanih drugih medija. Iz Hopsona su saopštili da su obustavili trgovanje njihovim deonicama, u iščekivanju objave vezane za veliku akviziciju kineske firme koja kotira na berzi u Hong Kongu.

Izgleda da je ovaj mogući kupoprodajni dogovor ponovo inicirao zabrinutost investitora zbog rizika od mogućeg domino efekta na tržištu ili udara na kineski sektor nekretnina i ekonomiju uopšte ako Evergrande propadne ili bude likvidiran po najnižoj ceni akcija.

Peking podstiče državne firme da kupuju imovinu Evergrandea, rekli su Rojtersu prošle nedelje dobro informisani izvori.

Kompanija Hopson stoji dobro u poređenju sa drugim građevinskim firmama, jer raspolaže većom aktivom od obaveza, poboljšala je profit u prvoj polovini godine i isplaćuje dividende.

Akcije Hopsona, čija je tržišna vrednost 7,8 milijardi američkih dolara, porasle su od početka godine 40 odsto, a agencija Fič joj je je u junu ocenila kreditni rejting na nivou B+.

Evergrandeova jedinica za upravljanje imovinom takođe je bila profitabilna u prvoj polovini 2021. godine, uz rast prihoda u odnosu na godinu dana ranije.

Ipak, s finansijskim obavezama koje odgovaraju iznosu od 2,0 posto kineskog bruto domaćeg proizvoda, Evergrande je izazvao zabrinutost da bi njegove problemi mogli da se prošire na finansijski sistem što bi se odrazilo na tržišta širom sveta.

Današnja obustava trgovanja akcijama izazvala je pad juana u priobalnom pojasu zemlje za oko 0,3 procenta prema dolaru i pogodila referentni indeks hongkoške berze Hang Seng, posebno akcije finansijskih i drugih građevinskih firmi.

Akcije Evergrandea su u dosadašnjem delu godine pale za 80 posto, a potkopana je i vrednost njegovim obveznica. Akcije u njegovoj jedinici za usluge upravljanja imovinom su potonule za 43 odsto, zbog problema grupe da plati dugove svojim brojnim zajmodavcima i dobavljačima.

Koloni poverilaca kojima Evergra dugije 20 milijardi dolara svakim danom se pridružuje još poneko, a držaoci obveznica kažu da im poslednjih nedelja nisu plaćene kamate. Evergrandeu dospeva plaćanje kupona na dolarske obveznice u ukupnom iznosu od 162,38 miliona dolara u narednih mesec dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.