U trendu

Evergrande prodaje udeo u Šengđing banci za 1,5 mlrd $

PEKING – Kineska građevinska kompanija Evergrande najavila je da će prodati udeo u banci Šengđing za 1,5 milijardi dolara (9,99 milijardi juana) domaćoj državnoj firmi za upravljanje imovinom, zbog isplate kamata investitorima koji su kupili njene obveznice.

Ovaj gigant u kineskom sektoru nekretnina, koji grca pod teretom duga većim od 300 milijardi dolara, nastoji da prikupi sredstva kako bi ispoštovao rok za plaćanje kamata u iznosu od 47,5 miliona dolara na obveznice koje dospevaju danas, prenosi CNBC.

U podnesku objavljenom jutros na Hongkoškoj berzi, Evergrande je naveo da je sklopio sporazum o prodaji 1,75 milijardi akcija koje poseduje u Šengđing banci finansijskoj grupi Shenjang Šengđing Fajnens Investment po ceni od 5,70 juana po deonici. Te akcije čine 19,93 procenta emitovanog deoničkog kapitala banke.

Evergrande je ranije već otuđio akcije vredne milijardu juana koje je imao u toj banci.

U saopštenju kompanije se dodaje da su njeni problemi sa likvidnošću već „negativno uticali“ na banku Šengđing „u materijalnom smislu“.

Predstavljajući kupca akcija, Evregrande je istakao da će državna investiciona grupa „stabilizovati poslovanje“ banke.

U nastojanju da ublaži finansijsku krizu u koju je upao, kineski građevinar vodi pregovore i o prodaji udela u svojim drugim ulaganjima. Do sada je je već prodao neke nekretninske jedinice dobavljačima i izvođačima radova kako bi podmirio neka od svojih neizmirenih plaćanja. Prema poslednjem finansijskom izveštaju Evergrandea, dospela a neizmirena dugovanja su 27. avgusta iznosila oko 25,17 milijardi juana (3,8 milijardi dolara).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.