U trendu

Evergrande propustio rok za plaćanje kupona, akcije pale

HONG KONG – Akcije kineske građevinske grupe Evergrande pale su danas za 9,1 posto, pošto ova posrnula nekretninska kompanija nije platila investitorima u inostranstvu obaveze koje su dospele ranije ove nedelje po osnovu kupona na obveznice.

Evergrandeu, čijih se 19 milijardi dolara obaveza po osnovu međunarodnih obveznica sada nalazi u statusu unakrsnog neizmirenja jer je ranije ovog meseca već propustio jedan rok za plaćanje kupona, u utorak je dospela nova obaveza za isplatu kupona u iznosu od 255 miliona dolara na obveznice ročnosti do juna 2023. i 2025, izveštava Rojters.

Tri dobro obaveštena izvora rekla su britanskoj agenciji da jednom broju investitora koji poseduju ove dve serije obveznica još nisu plaćeni kuponi. Za izvršenje plaćanja kupona za obe serije obveznica od utorka teče grejs period od 30 dana.

S današnjim padom od 9,1 posto, izbrisan je sav rast akcija Evergrandea koji je zabeležen ranije ove nedelje, kada je tržište pozdravilo početni napredak kompanija u pogledu nastavka građevinskih radova.

Predsednik kompanije Hui Ka Jan je, naime, obećao na sastanku u nedelju da će do kraja decembra biti završeno 39.000 stambenih jedinica, u odnosu na manje od 10.000 u svakom od prethodna tri meseca.

Evergrande ima više od 300 milijardi dolara dužničkih obaveza i pokušava da prikupi gotovinu prodajom imovine i akcija dobavljačima i poveriocima.

Sudbina Evergrandea i drugih zaduženih kineskih nekretninskih kompanija izaziva posleđih meseci nervozu na finansijskim tržištima zbog straha od negativnih efekata, pri čemu je Peking više puta pokušavao da pruži uveravanja da će se situacija srediti kako bi umiro investitore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar