U trendu

Evro blago porastao uoči sednice ECB, dolar se povukao

HONG KONG – Americki dolar se povukao danas prema većini glavnih rivala nakon što je noćas dotakao dvogodišnji maksimum, pošto su prinosi na državne obveznice SAD prekinuli rast posle objavljenih podataka o inflaciji koja je ipak niža nego što su neki analitičari pribojavali.

Japanski jen je takođe zaustavio višednevni silazni trend i zabeležio na noćašnjem trgovanju mali oporavak sa 20-godišnjeg najnižeg nivoa.

Pažnja aktera na valutnim berzama usredsređena je na današnji sastanak Evropske centralne banke, od koje očekuju da saznaju da li će se pridružiti vodećim svetskim centralnim bankama koje su poslednjih povećale kamatne stope.

Evro je porastao za 0,2 posto uoči sednice ECB, na 1,0911 dolara, a britanska funta je ojačala za 0,1 procenat na jednonedeljni maksimum od 1,3141 dolara, nastavljajući uspon sa prethodne sesije, izveštava Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest konkurenata, pao je za 0,17 odsto na 99,670 poena sa maksimuma od 100,52 boda koji je dodtakao u sredu, što je bila njegova najviša vrednost od maja 2020.

Prinos na referentne 10-godišnje američke državne obveznice spustio se na 2,6693 posto. Ranije ovog meseca je beležio konstatni rast podstaknut očekivanjima agresivnijeg pooštravanja monetarne politike Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, pri čemu je u utorak dostigao čak 2,836 procenata. Prinos na dvogodišnje državne dužničke hartije je takođe skliznuo na 2,3218 odsto.

Japanski jen je uspeo da se oporavi noćas na američkom trgovanju a trend jačanja je nastavio i kasnije na azijskim tržištima. Prema poslednjim raspoloživim podacima, trgovao se na nivoo od 125,37 jena za dolar, nakon što je u sredu pao 20-godišnji minimum od 126,31 jena prema američkoj valuti.

Više od tri četvrtine japanskih firmi kaže da je jen opao do te mere koja šteti njihovom poslovanju, pokazala je anketa Rojtersa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar