U trendu

Evro i dalje ispod pariteta prema dolaru

TOKIO – Američki dolar se povukao danas na azijskom trgovanju sa dvodecenijskog maksimuma u odnosu na šest vodećih svetskih valuta, dok je evro ostao ispod pariteta prema dolaru uprkos blagom oporavku.

Indeks dolara, koji meri vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, oslabio je za 0,19 odsto na 108,42 poena, ali je i dalje blizu svog najvišeg nivoa od 109,29 bodova koji dostigao sredinom jula, izveštava Rojters.

Evro je ojačao za 0,18 procenata na 0,99865 dolara, nakon što je u utorak pao na 20-godičnji minimum od 0,99005 dolara.

Zabrinutost investitora za privredni rast evrozone, koja se bori s energetskom krizom, i nervoza na tržištu zbog najave Rusije da će na tri dana obustaviti isporuke gasa Evropi preko glavnog gasovoda Severni tok 1 zbog vanrednog održavanja, drže jedinstvenu valutu pod pritiskom.

Britanska funta je porasla za 0,2 posto na 1,1815 dolara, oporavljajući se od pada u utorak na najniži nivo od marta 2020, kada se trgovala za 1,1718 dolara.

Dolar se spustio danas prema japanskoj valuti sa ovonedeljnog maksimuna od 137,705 jena za četvrtinu procenta na 136,78 jena.

Južnokorejski von je porastao nakon što je centralna banka povećala referentnu kamatu za četvrtinu procentnog poena i podigla prognozu inflacije za ovu godinu sa ranijih 4,5 posto na 5,2 procenta, što je najviša stopa od 1998. godine.

U odnosu na korejski von, dolar je oslabio za 0,27 odsto na 1.336,96 vona.

Tržišni učesnici s nestrpljenjem iščekuju sutrašnje obraćanje predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela kako bi došli do novih naznaka o intenzitetu daljeg pooštravanja monetarne politike SAD.

Investitori očekuju da će Pauel na godišnjem bankarskom skupu u DŽekson Holu, u Vajomingu, ponoviti posvećenost FED-a naporima za suzbijanje inflacije.

Tržišta novca su smanjila očekivanja da bi američka centralna banka mogla da ublaži tempo povećanja ključne kamate nakon brojnih „jastrebovskih“ izjava FED-ovih zvančnika poslednjih nedelja, i trenutno daju 58,5 posto šansi još jednom velikom podizanju kamate za 75 baznih poena na sednici sledećeg meseca, i 41,5 posto šansi povećanju stope za pola procentnog poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar