U trendu

Evropa sad: Radni dan u Crnoj Gori biće sedam sati

Pokret Evropa sad čiji je funkcioner novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović, najavio je da će predložiti skraćenje radnog dana na sedam sati kada posle junskih izbora formira vladu.

Pokret Evropa sad ima najviše šansi da bude okosnica buduće vlade imajući u vidu rezultate lokalnih izbora i predsedničkih na kojima je Milatović osvojio 60 odsto glasova.

Taj pokret je prethodno saopštio i da će kada dođu na vlast povećati prosečne plate sa 780 na 1.000 evra.

Ideju o skraćenju radne nedelje je juče, na Međunarodni praznik rada 1. maj, saopštio lider tog pokreta i nosilac liste za parlamentarne izbore Milojko Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović je na to odgovorio: „Verujem da imaš detaljnu analizu ovakvog predloga i da nije jeftin populizam za 1. maj. Molim te vodi računa da nas 13. jula ne pozoveš na ustanak“, napisao je Đurović na Tviteru, aludirajući na Dan ustanka naroda Crne Gore 1941. protiv okupacije u Drugom svetskom ratu.

Pokret Evropa sad je danas najavio da će skraćenje radnog vremena sa 40 na 35 sati biti prva reforma koja će biti predložena Socijalnom savetu odmah po formiranju nove Vlade.

Pokret je izneo da podaci govore da zaposleni u Crnoj Gori imaju jednu od najdužih radnih nedelja u Evropi – u proseku dužu od 42 sata što je, kako dodaju, u odnosu na prosek EU zemalja duže za čak šest sati nedeljno.

„Po podacima Eurostata za 2021. godinu, zaposleni u zemljama EU u dobi od 20-64 godine radili su u proseku 36,4 sata nedeljno, a taj broj varira od 32,2 sata u Holandiji, 33,7 sati u Austriji do 40,1 sat u Grčkoj. Kada uzmemo u obzir kategoriju zaposlenih u privatnom ili javnom sektoru, a isključimo preduzetnike, odnosno one koje ostvaruju dohodak od samostalne delatnosti, taj prosek u EU je još niži i iznosi 35,6 sati nedeljno“, naveo je Pokret.

Napominje da studije, istraživanja i probne primene modela u praksi pokazuju višedimenzionalne benefete koristi od skraćenja radnog vremena, pre svega odnose uspostavljanje ravnoteže rada i privatnog života, pozitivan uticaj na zdravlje zaposlenih i u smanjenje troškova javnog zdravstva, povećanje produktivnosti i efikasnosti, rast profita poslodavaca.

Pokret Evropa sad su osnovali Milojko Spajić i Jakov Milatović, pošto je februara 2022. godine oborena Vlada Zdravka Krivokapića, u kojoj su oni bili ministri za finansije i ekonomiju.

Naziv je Pokretu dat po ekonomskom programu te vlade, koji su pokrenuli dok su bili ministri, a kojim su značajno povećali plate ukidajući doprinose za zdravstvo što im je donelo veliku popularnost.

Potom su ostvarili dobar rezultat na lokalnim izborima u Podgorici gde je njihova funkcionerka izabrana za gradonačelnicu, a ove godine su pobedili i na predsedničkim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar