U trendu

Evropska komisija predstavnila investicijski paket za Zapani Balkan vredan 3,2 milijarde evra

Evropska komisija danas je predstavila investicijski paket od 3,2 milijarde evra za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti transporta, digitalne tehnologije, klime i energije na Zapadnom Balkanu.

Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru ambicioznog Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. godine, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Navedeno je da su projekti osmišljeni tako da donesu konkretne koristi za svih šest partnera u regionu.

U saopštenju se još ističe da je tokom narednih godina predvidjeno da će se Ekonomskim i investicijskim planom mobilisati i do 30 milijardi evra investicija, kao kombinacija bespovratnih sredstava, preferencijalnih zajmova i garancija.

„Plan će pomoći da se smanji nesrazmera u pogledu stepena razvoja izmedju Evropske unije i ovog regiona i podržaće ekonomski oporavak nakon pandemije“, naglašeno je u saopštenju.

Plan će, dodaje se, takodje pomoći u realizaciji šire EU strategije Global Gateway, koja je pokrenuta u decembru 2021. godine.

Delegacija EU saopštila je da današnji finansijski paket obuhvata 1,1 milijardu evra bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove medjunarodnih finansijskih institucija.

Investicijski paket od 3,2 milijarde evra kanališe se kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a projekti u okviru prvog paketa obuhvataju održivi transport, čistu energiju, životnu sredinu i klimu, digitalnu tehnologiju i humani razvoj.

Održivi transport se odnosi na izgradnja glavnih putnih i železničkih veza u regionu, uključujući Mediteranski koridor, Koridor istok-zapad i Koridor Rajna-Dunav, kao i železnički koridor izmedju Skoplja u Severnoj Makedoniji i bugarske granice.

Čista energija se odnosi na razvoj obnovljivih izvora energije, uz izgradnju solarnih elektrana i Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji će biti od ključnog značaja za uspešan prelazak na čistu energiju u regionu i doprineće postepenom ukidanju upotrebe uglja.

Projekat „Životna sredina i klima“ podrazumeva izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja su neophodna za zelenu perspektivu regiona, dok se projekat „Digitalna tehnologija“ odnosi na razvoj ruralne širokopojasne infrastrukture kako bi se obezbedio univerzalni pristup širom Zapadnog Balkana.

Sredstva su namenjena i za humani razvoj, koji predvidja izgradnju nove zgrade univerzitetske dečje bolnice, kako bi se povećali njeni kapaciteti i uključile nove tehnologije dijagnostike i lečenja.

Sprovodjenje ovog investicijskog projekta počeće ubrzo posle potpisivanja sporazuma sa medjunarodnim finansijskim institucijama, koje se očekuje tokom 2022. i 2023. godine, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar