U trendu

Evropska unija obećala Grčkoj više od dve milijarde evra finansijske pomoći

Evropska unija obećala je Grčkoj više od dve milijarde evra finansijske pomoći nakon velikih letnjih požara i poplava koje još traju i koje su nanele veliku štetu širom te zemlje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas posle sastanka s premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom izjavila da „nikada ranije požari nisu zahvatili tako veliko područje“, a potom su pustošile neuobičajeno jake poplave.

Ona je dodala da će finansijska sredstva biti dostupna ubrzo, pri čemu veliki deo novca dolazi iz nepotraženih sredstava za razvojne i poljoprivredne projekte koji su bili namenjeni Grčkoj.

„Treba da upotrebimo nepotrošen kohezivni novac iz poslednjeg finansijskog perioda koji bi inače bio izgubljen“, izjavila je Fon der Lajen na sastanku u Strazburu.

Veliki deo centralne Grčke i dalje je pod vodom nedelju dana posle nezapamćene oluje u kojoj je život izgubilo najmanje  15 osoba, dok je veliki broj autoputeva i železničkih pruga zarvoren.

„Grčka je prošlog meseca prošla kroz devastirajuće prirodne katastrofe istorijskih razmera“, rekao je Micotakis.

„Požar u regionu Evros (blizu granice Grčke sa Turskom) je najveći požar u istoriji Evrope… Imali smo i najgore poplave u našoj istoriji. Ovo je verovatno jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada pogodila Evropu“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar