U trendu

Evropske banke godiĆĄnje usmere 24 mlrd $ u poreske oaze

NJUJORK – Najveće evropske banke godiĆĄnje u proseku knjiĆŸe 20 milijardi evra (23,7 milijardi dolara) u poreskim oazama, ĆĄto čini oko 14 posto njihove ukupne dobiti, prema danas objavljenom izveĆĄtaju Poreske opservatorije EU.

U izveĆĄtaju su razmatrane aktivnosti 36 sistemskih evropskih banaka, sa sediĆĄtem u 11 zemalja ĆĄirom Evrope, koje podleĆŸu obavezi izveĆĄtavanja o poslovanju u svakoj zemlji sveta od 2015. godine, prenosi CNBC.

Na listi poreskih rajeva u ovom izveĆĄtaju nalazi se 17 jurisdikcija: Bahami, Bermudi, Britanska Devičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Gernzi, Gibraltar, Hong Kong, Irska, Ostrvo Man, DĆŸerzi, Kuvajt, Luksemburg, Makao, Malta, Mauricijus, Panama i Katar.

Prema nalazima studije, u periodu od 2014. do 2020. godine čak 65 posto bankarskih profita je prijavljeno da je ostvareno u inostranstvu preko povezanih preduzeća, dok su istraĆŸivači utvrdili i dokumentovali neravnoteĆŸu između podataka o visini profita koji je navodno ostvaren i knjiĆŸen u nekim zemljama i broja zaposlenih koji se tamo nalaze.

Tako je dobit po zaposlenom daleko veća u poreskim rajevima nego u drugim zemljama, navodi se u izveĆĄtaju, pri čemu podruĆŸnice u poreskim rajevima prijavljuju visoku profitabilnost i profine margine.

IstraĆŸivači su takođe istakli da je 25 posto profita banaka knjiĆŸeno u zemljama u kojima je efektivna poreska stopa niĆŸa od 15 procenata.

„Sveukupno, ove činjenice ukazuju na značajno prisustvo i viĆĄegodiĆĄnju ustaljenu praksu evopskih banaka da koriste poreske oazae. Profitabilnost banaka u poreskim rajevima je abnormalno visoka i iznosi 238.000 evra po zaposlenom, za razliku od oko 65.000 evra u zemljama van tih poreskih utočiĆĄta“, navode autori studije.

Dodaju da to govori da se profit knjiĆŸen u poreskim oazama prvenstveno prebacuje iz drugih zemalja u kojima su bankarske usluge realizovane.

Koriơćenje poreskih oaza znatno se razlikuje među bankama, pokazuje analiza. Prema podacima, prosečan procenat dobiti knjiĆŸene u poreskim rajevima u periodu između 2014. i 2020. godine iznosio je oko 20 odsto, pri čemu se kretao u rasponu od nula do 58 posto.

IstraĆŸivači su identifikovali nekoliko banaka sa „relativno visokim prisustvom u poreskim rajevima“.

Pimera radi, HSBC banka je knjiĆŸila u proseku 58 posto dobiti pre oporezivanja u poreskim oazama u periodu od 2014. do 2020. godine, ĆĄto je čini liderom među zajmodavcima na listi Poreske opservatorije EU s najviĆĄim procentom profita kanalisanog u poreska utočiĆĄta, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.